I de områder, hvor boligpriserne stiger, opstår nye jobs med høj løn, mens de områder, hvor arbejdspladser lukker ned, næsten med sikkerhed vil opleve boligpriser, der står stille eller falder, siger Kristian Weise. 
Tegning: Mette Dreyer

I de områder, hvor boligpriserne stiger, opstår nye jobs med høj løn, mens de områder, hvor arbejdspladser lukker ned, næsten med sikkerhed vil opleve boligpriser, der står stille eller falder, siger Kristian Weise. Tegning: Mette Dreyer

Debat

Cevea-direktør i interview: Dit lod i boliglotteriet er afgørende for, om du bliver rig eller fattig

Boligen er den mest ulighedsskabende faktor i dagens Danmark, men der er stort set intet politisk fokus på det, mener Kristian Weise, direktør i tænketanken Cevea.

Debat
FOR ABONNENTER

Vi er et af de mest lige lande i verden, når man måler på vores indtægter. Men betragter man danskernes formuer, er vi langt mere ulige – og her er ejerskabet af en bolig det rigtige sted den afgørende faktor. Vi er ved at skabe en boligadel, som godt nok er en forholdsvis bred adel. Men de, der ikke er en del af den, står dårligt. Det bør vi som samfund være optaget af, for det betyder, at vores liv i forskellige dele af landet bliver meget forskellige«.

Sådan siger Kristian Weise, der er direktør i centrum-venstre-tænketanken Cevea. Det er, påpeger han, mere eller mindre tilfældigt, hvor man ender på boligmarkedet – og dermed om man vinder eller taber i lotteriet. Med andre ord finder der en voldsom omfordeling sted, der i dag er uden for politisk kontrol.

Der har altid været en vis økonomisk ulighed i samfundet. Hvorfor er netop denne form for ulighed problematisk?

»Vi har en idé om, at det er vores egen indsats, der afgør, hvordan vi klarer os økonomisk. At det afhænger af, om man tager en uddannelse og arbejder hårdt. Men i dag er det folks boligvalg, der bliver afgørende – om de har haft mulighed for at købe tidligt i livet og dermed sparet op, eller om de f.eks. er flyttet rundt efter job og derfor ikke har købt. Om man får økonomisk støtte til at komme ind på markedet af forældre, der selv har friværdi. Og så betyder det selvfølgelig meget, om boligen ligger et sted, hvor prisen er steget eller faldet«.

Få fuld adgang om mindre end 2 minutter

De hurtigste bruger mindre end 1,3 minutter på at blive abonnent og få fuld adgang til Politiken i en måned for bare 1 kr.

Bliv abonnent for 1 kr

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce