0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forsker blæser til kærlighedskamp: Uden et stærkt fællesskab taber vi kampen om det gode liv

Mulighederne for at opnå det gode liv er truet af tidens selvcentrerethed. For det gode liv kan vi kun realisere for og med hinanden i fællesskab, mener forskeren Søren Juul, der blæser til kærlighedskamp.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

»Da jeg udgav min doktorafhandling for snart otte år siden, advarede jeg imod, at solidariteten i velfærdssamfundet var på retur. Siden da er det mest gået den forkerte vej. Flere og flere hægtes af samfundsræset, hvor vi alle er herre i eget hus og selv er ansvarlige for, om vores liv lykkedes eller ej. Vi har mistet retningen, når egeninteresse bliver rationalet for vores handlinger – også nationerne imellem. Det er tragisk i en tid med en voksende global ulighed, klima-og flygtningekrise, hvor der er brug for solidaritet og fælles løsninger. Solidariteten smuldrer, og vi mister blikket for, at det gode liv kun kan realiseres i fællesskab«.

Sådan lyder samtidsdiagnosen fra Søren Juul, der er dr.scient.soc og lektor ved Institut for Sociologi og Socialt Arbejde ved Aalborg Universitet og forfatter til bogen ’Selvets kultur’, der udkom sidste år. Her kritiserer han tendensen til at lovprise opportunisme og selvrealisering, honorere egenskaber som omstillingsparathed og fleksibilitet og fordre konkurrence og selvudvikling.

I den fortælling er vi alle ofre, mener Søren Juul, men det går særligt ud over de mest udsatte og sårbare, der får forringet deres muligheder anerkendelse, når de bombarderes med krav, som de ikke kan leve op til.

»Ideen til bogen opstod under et cafébesøg med min datter, som netop var blevet optaget på medicinstudiet. Vi talte om uddannelsesvalg og chanceulighed. Her gav hun udtryk for, som så mange andre i tiden, at mennesket selv vælger sit liv og tilværelse. Jeg savnede blik for, at vi er sociale væsner, der er præget af miljøer, som vi er vokset op i, og hvor alle ikke har de samme muligheder. Vi lever i en tid, hvor det at give samfundet skylden bliver latterliggjort, og den enkelte selv er hovedansvarlig for sin succes eller fiasko«.

Er det ikke godt, at de unge tager ansvar for deres eget liv?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere