0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Sofie Carsten Nielsen i ny debatbog: »Vi må bekæmpe våset i politik, ellers bliver vi alle sammen dummere«

I en tid med populisme, falske nyheder og politikerlede skal de folkevalgte vise principfasthed, også selv om det koster politisk indflydelse, mener radikale Sofie Carsten Nielsen.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning

Sofie Carstens Nielsens nye debatbog ’RADIKAL’ tager udgangspunkt i det moderne gennembrud og taler om lovsind, retsind, frisind og storsind, der også står skrevet over Grundloven på Christiansborg. Foto: Jens Dresling

Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Det fremgik tidligere af dette interview, at en annonce indrykket i Jyllands-Posten var indrykket af Nye Borgerlige. Det er ikke sandt og er derfor blevet rettet.

I Vandrehallen på Christiansborg er fire ord malet på væggen. Et par centimeter over grundlovens glasmontre står begreberne retsind, lovsind, frisind og storsind. De blev malet i 1920 og repræsenterer i dag nogle af grundværdierne i det danske demokrati.

»Jeg vil jo mene, at alle fire ord er udfordret i dag. Når Marcus Knuth (V) direkte siger i Debatten, at han vil gøre noget uliberalt for at forsvare demokratiet, så er der fandeme noget galt«, siger Sofie Carsten Nielsen, der er medforfatter på en pamflet om De Radikales historie og fremtidige retning, der udkommer i dag, hvor partiet har landsmøde. Socialdemokratiet brød tidligere på sommeren med De Radikale, blandt andet fordi de ikke kunne forene sig medregeringens nuværende udlændingepolitik.

Sofie Carsten Nielsen mener, at De Radikale skal føre en mere principfast politik, også selv om det kan koste indflydelse. For demokratiets grundprincipper er i fare, mener hun, og det er derfor nødvendigt at søge inspiration i De Radikales partihistorie og det moderne gennembrud. Pamfletten indeholder personer som Georg Brandes, Viggo Hørup og Elna Munch.

»For mig havde vi ikke demokrati før 1915, for det var jo ikke for alle. Og demokratiet, som Hørup også siger, er for alle. Det mener et parti som Dansk Folkeparti sikkert også. Men nu begynder de bare at skære nogle fra, der ikke må eller skal begrænses for at kunne være med«.

Men er det så vigtigt at drage historien frem nu?

»Ja, for den måde, demokratiet skæres i bidder på rundt omkring i Europa og verden, er alvorlig. Vi er midt i en tid, hvor vi skal være særligt opmærksomme på demokratiets tilstand. Vi har på mange måder et solidt demokrati i Danmark, men se bare på USA, der også har en stærk forfatning. Jeg får åndenød, når jeg ser en dommer som Kavanaugh arbejde mod det specifikke formål at afskaffe fri abort. Eller når Viktor Orban lukker et universitet om kønsforskning i Ungarn. Så bliver de lige muligheder og ideen om, at demokratiet er for alle, truet. Nogle gange går det i den rigtige retning, for eksempel når Macron bliver valgt i Frankrig. Men mange steder går det i den forkerte. Derfor skal vi huske vores historie og de personer, der faktisk ændrede noget og gav Danmark demokrati. Vi skal fortsætte med at kæmpe for de værdier«.

Vitterligt vås skal bekæmpes

Flere af pamflettens punkter handler om at bekæmpe den frygtkultur og trussel fra falske nyheder, der fortsætter i Europa og resten af verden.