Aalborg Portland er Danmarks mest klimaødelæggende virksomhed. Cementfabrikken udleder årligt 2,2 mio. tons CO2, hvilket svarer til, hvad hele 116.000 danskere udleder. Ikke mindst derfor er virksomheden interessant set i et klimaperspektiv.
Cirka et halvt år efter, at Mette Frederiksen havde udnævnt Portland-chef Michael Lundgaard Thomsen til chef for klimapartnerskabet med tungindustrien, annoncerede de, at de i 2030 ville kunne have realiseret en CO2-reduktion på 30 pct., mens resten af samfundet som bekendt skal levere et stykke over 30 procent for at nå målet på 70 procent. Kort tid efter nedjusterede de imidlertid forventningen til blot 25 pct, hvilket må siges af være ganske usolidarisk, da det efterlader en endnu større opgave hos resten af os. Men sandheden er, at Aalborg Portland ved to enkle greb kan realisere næsten en halvering af deres udledning.
Valgte cementfabrikken at overgå fra hvid til grå cement og samtidig omlægge produktionen til en nyudviklet grå cement, der er 30 pct. mindre klimaødelæggende, så ville deres udledning blive barberet fra 2,2 mio. tons CO2 til 1,2 mio. tons. Det svarer til en reduktion på 45 pct. og en CO2-besparelse på en hel million ton om året.
At Aalborg Portland ikke bare straks sætter i værk, kan undre, når de gentagne gange har meldt ud, at de er meget optagede af klimakrisen og bæredygtighed. Den klimaskadelige nølen må derfor skyldes det enkle forhold, at Aalborg Portland efter eget udsagn er og helst vil være styret af efterspørgslen – altså ser de sig helst fri for den regulering, som fx en CO2-afgift vil udgøre. ’Hvis nogle vil have billig, klimaskadelig cement, så skal Aalborg Portland nok lave det, og bland jer ikke i det,’ synes beskeden altså at være. Ikke særlig klimavenligt. Ikke ret foregangsagtigt.
Og dermed leverer de – formentlig ganske uforvarende – et stærkt argument for, hvorfor det er bydende nødvendigt, at regulere tungindustrien såvel som alle andre ødelæggende industrier: De kommer ikke til at gøre det af sig selv. I hvert fald ikke i tilstrækkeligt omfang. Eller hurtigt nok.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Prøv Politiken i 30 dage for kun 1 kr.
Få adgang til hele Politikens digitale univers, og læs artikler, lyt til podcasts og løs krydsord.
Prøv Politiken nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar