Handikapområdet er et overflødighedshorn af social elendighed og med flere enkeltsager i samme kaliber som sagen om Else fra Kongsgården – eller værre. Som for eksempel Sofie eller Fenja, der begge blev glemt i et skoldhedt badekar og fik andengradsforbrændinger, og Sofie døde af det.
Det er med andre ord uden sidestykke, hvordan elendigheden inden for handikapområdet politisk ignoreres, og det er uforklarligt, at forholdene ikke har givet anledning til reformer og gennemgribende strukturelle ændringer. For ingen husker den seneste handikapreform – for der har ikke været en siden strukturreformen, der som bekendt førte forringelser med sig.
Retter vi derimod blikket mod børn i sårbare positioner, har der i samme periode været anbringelsesreformen, barnets reform, overgrebspakken og forebyggelsespakken, og i 2021 vil regeringen komme med et udkast til ’barnets lov’. Her forekommer der en beskytter- og reformtrang, som er udeblevet på handikapområdet, der i stedet har fået rollen som elefanten i det socialpolitiske rum, som ingen ønsker at adressere med den alvorlighed, som området kræver.
Politiken kunne 4. januar fortælle om, hvordan en spørgeskemaundersøgelse fra Danske Handicaporganisationer finder, at 39 procent af 826 respondenter selv har måttet købe privat hjælp, f.eks. praktisk hjælp eller hjælpemidler. Her berettede Politiken blandt andet om Marius, hvis hjælp vil blive voldsomt forringet i forbindelse med hans fødselsdag – alene fordi han bliver 18 år. Sikke en gave.
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Få det store overblik for 1 kr.
Prøv den fulde adgang til Politiken.dk, apps, podcast og meget mere for kun 1 kr. De hurtigste er i gang på under 34 sekunder.
Læs mereEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind
Skriv kommentar