Olga Ravns roman ’Mit arbejde’ er en blændende litterær bedrift, men som det fremgår af dagens avis, er vinderen af Politikens Litteraturpris 2020 meget mere end det. Ifølge både Mødrehjælpen og organisationen Forældre og Fødsel har romanen simpelthen været med til at sætte gang i den folkelige bevægelse, som i det seneste år har skabt opmærksomhed omkring fødende kvinders elendige vilkår.
Romanen udkom i efteråret 2020 og peger blandt andet på de fødselsdepressioner, som mange nybagte mødre døjer med, fordi de ikke føler, at de kan leve op til idealet om den lykkelige unge moder. ’Mit arbejde’ er baseret på Ravns egen fødselsdepression, som hun fik efter at have født sit første barn i 2016. Romanens Anna bruger både digte, dagbogsnotater og sygejournaler til at lukke læseren ind i det sårbare rum, hvor en nybagt mor fortæller om alt det, der er tabu i forbindelse med fødsel og moderskab.
»Jeg er en anden«, lyder de berømte ord, som den unge franske digter Rimbaud skrev i et brev, efter at han havde tilbragt »en sæson i helvede«. Anna bliver også en anden, og det er bl.a. den radikale følelse af at føle sig fremmedgjort over for både den lille nye og egen krop, som Olga Ravn undersøger fra mange forskellige sider. Og som fører til Annas egen helvedessæson på afdelingen for ’blandet angst’ på det psykiatriske hospital og til, at hun digter således: »Denne skrift må/ tilpasse sig/ barnets tid// den er til for/ at holde mig i live (…) denne skrift vil/ gøre mig til/ jern// vil gøre mig til/ jord (...) til den der kan/ give brystet/ hver gang«.
jsp
Der skete en fejl, prøv igen senere
Der skete en fejl, prøv igen senere eller søg hjælp via vores kundecenter
Læs artiklen nu, og få Politiken i 30 dage
Få adgang til hele Politikens digitale univers nu for kun 1 kr.
Læs videre nuEr du under 30 år og udeboende? Få halv pris her
Allerede abonnent? Log ind her
Skriv kommentar