0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Theresa Scavenius: Danmark er blevet en griserepublik

Griselobbyen har inficeret hele vores statsapparat i en grad, der minder om en bananrepublik. Vi bør sætte lobbyisterne stolen for døren. Lidt som vi har gjort med tobaksindustrien.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Roald Als/POLITIKEN
Arkivtegning: Roald Als/POLITIKEN
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debat
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Ingen beslutninger i Danmark vedrørende kødindustrien bliver taget uden kødindustriens velsignelse. Vi lever i en griserepublik, hvor lobbyorganisationerne Landbrug & Fødevarer og Danish Crown sidder tungt på statsapparatet og dikterer egne vilkår.

Vi ser det i disse dage, hvor regeringen forbereder et landbrugsudspil. Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har allerede meldt ud, at regeringen ikke kommer til at stille samme krav om nedbringelse af drivhusgasser, der skaber klimaet. Er det, fordi der er gode argumenter for, at kødindustrien ikke skal reducere? Nej, det er, fordi der er en berøringsangst over for kødindustrien. Der er nemlig én årsag til, at kødindustrien ikke blot er fredet, men endda får i pose og sæk, hvad angår lempelige krav, kompensations- og dispensationsordninger m.m. Og det er, at vi lever i en griserepublik, hvor erhvervet dikterer egne vilkår.

Lobbyisme er selvfølgelig ikke i sig selv dårligt. Alle skal høres. Det kan være frugtbart for politikere at mødes og snakke med aktører fra forskellige brancher. Men det går galt, når enkelte brancher bliver så magtfulde, at de i praksis er med til at regulere sig selv. I klimapartiet Momentum mener vi, at lobbyisterne skal smides ud af beslutningslokalerne. Lidt ligesom vi gjorde med tobakslobbyisterne. Ifølge FN’s traktat om tobakskontrol bør det være strengt forbudt for regeringer at mødes med tobakslobbyister. Traktaten blev vedtaget, fordi man erkendte, at tobaksindustrien i årtier havde manipuleret forskere, videnskab og politiske beslutningstagere for at undgå regulering. Det samme gør sig gældende på landbrugsområdet. Tiden er kommet til at sætte griselobbyisterne stolen for døren på samme måde, hvis vi vil have Danmark tilbage.

Vi ser i disse dage en række virkelig gode landbrugsudspil fra f.eks. Danmarks Naturfredningsforening, Enhedslisten og Veganerpartiet m.fl. Gennemarbejdede politiske udspil med fornuftige forslag og beregninger. Men det er alt sammen spildt arbejde. Fordi intet af det vil blive gennemført.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Deltag i debatten nu

Det koster kun 1 kr. at få fuld adgang til Politiken, hvor du kan læse artikler, lytte til podcasts og løse krydsord.

Læs mere

Annonce

Læs mere

Annonce

For abonnenter