Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 PETER HOVE OLESEN (arkiv)
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

Rufferi. 25 af prostitutionsannoncerne i Ekstra Bladet (EB) den 31. juli i år reklamerede for bordeller, der i dag er indblandet i sager om menneskehandel eller rufferi.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Regeringens indsats mod menneskehandel er svag

Ligestillingsministeren vil ikke placere ansvaret hos skadevolderne.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

28.11. skriver ligestillingsminister Manu Sareen, at regeringen »sætter hårdt ind for at bremse menneskehandel« ved at skærpe rufferi- og voldtægtsparagrafferne, øge refleksionsperioden for ofre for menneskehandel, udvide hjælpen i hjemlandene og kortlægge, hvilke mænd der køber sex af handlede kvinder.

Men er det nu også rigtigt, at det vil bremse handlen med kvinder? Ruffere og menneskehandlere, herunder danske rockere, har et par tusind udenlandske kvinder til salg rundtomkring på de danske bordeller m.m.

LÆS INDLÆGGET

Kvinderne ser aldrig andre end de mænd, der køber dem, og de ruffere, der kommer og indkasserer deres penge. Og det kommer de nok heller ikke til fremover. For at få midlertidigt ophold i Danmark som offer for kvindehandel og dermed ret til social støtte m.m., skal man identificeres som offer inden for et døgn efter sin anholdelse.

Da politiet kun har få efterforskningsressourcer på prostitutionsområdet, finder de kun få udenlandske prostituerede. Hovedparten af de fundne fængsles og udvises med det samme uden yderligere tilbud.

For enten ved kvinderne ikke, hvor de er, eller hvad kvindehandel er, eller også er de så rædselsslagne for både politi og bagmænd, at de ikke tør fortælle deres historie.

På fem år er kun 246 personer blevet identificeret som ofre for menneskehandel, størstedelen er prostituerede. I første halvår af 2012 er 41 identificeret som handlede, heraf er 88 procent kvinder. Der er altså p.t. cirka 36 identificerede ofre for kvindehandel, der har ret til 100 dages refleksionsperiode i Danmark.

Resten – op mod et par tusinde – må sejle deres egen sø. Hvis en udenlandsk prostitueret er så heldig at komme igennem offernåleøjet, vil hun med regeringens nye plan fremover få 120 dages refleksionsperiode.

Så hjemsendes hun med tilbud om rehabilitering i hjemlandet i seks måneder.

Hvis det altså findes og ikke bare er et fuptiltag, som vi har set det dokumenteret med rehabiliteringstiltag i Nigeria: Et tomt hus og en tom bankkonto.

Og hvis kvinden tør tage imod et tilbud eller ikke er genhandlet, inden hun når at stige på flyet hjem.

Politiet fanger de udenlandske prostituerede, men lader sexkøberne gåRufferiparagraffen udvides – det er godt og på tide. Men der følger ikke ekstra politiressourcer med, så der er ingen grund til at tro, at skærpelsen vil øge presset på rufferne, som er menneskehandlernes danske grossistled.

Desuden ser det ikke ud til, at annoncering af prostitution fremover skal anses som rufferi. Det kan undre.

Det ville gøre det langt mere besværligt for menneskehandlere og ruffere at sælge deres ’varer’. 25 af prostitutionsannoncerne i Ekstra Bladet (EB) den 31. juli i år reklamerede for bordeller, der i dag er indblandet i sager om menneskehandel eller rufferi.

Regeringen vil også straffe mænd, der køber sex af (begår voldtægt mod) en handlet kvinde, hårdere end i dag.

Selv om mænd i flere år har kunnet straffes for voldtægt ved sexkøb af handlede kvinder, er ingen endnu blevet sigtet og dømt. Politiet fanger de udenlandske prostituerede, men lader sexkøberne gå.

Og hvordan skal sexkøberen også kunne vide, at kvinden er handlet?

Handlede kvinder afslører ikke deres situation over for den eneste, der kan forsyne dem med de penge, de skal betale deres ruffere.

Desuden spørger mænd, der køber sex, ikke, om kvinden er handlet, men om hun er stram, tilbyder analsex og gør det billigt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Ministerens trumfkort er en kortlægning af sexkøberne til handlede kvinder og informationskampagner. Det kan han spare sig.

Hvis 10 års informationsarbejde om prostitueredes sociale situation og de skader, de får af mænds sexkøb, havde virket på landets 13 procent (300.000) sexkøbende mænd, ville de for længst være stoppet med at købe sex.

Kampagner har vist sig at være effektløse, og flere og flere unge mænd finder det i orden at købe sex. Ligestillingsministeren er en mand med gode intentioner, og han erkender prostitutionens mange skadevirkninger.

Kampagner har vist sig at være effektløse, og flere og flere unge mænd finder det i orden at købe sexHan vil dog ikke placere ansvaret hos skadevolderne. Ved at undlade at føre en progressiv ligestillingspolitik, der forbyder mænds seksuelle vold mod kvinder i prostitution, giver ministeren sit stiltiende samtykke til en lille, højtråbende prostitutionselite af tilfredse danske såkaldte sexarbejdere.

De har omskrevet udnyttelsen i prostitution til et nyliberalt frigørelsesprojekt for kvinder.

Det er en bekvem illusion, som slår fast, at prostitution er et frit valg, som fattige kvinder fra hele verden strømmer til Danmark for at realisere.

Det tror jeg ikke engang, ligestillingsministeren tror på.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden