0
Læs nu

Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon
Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Næste:
Næste:
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Dansk herremode får mænd til at ligne androgyne, unge drenge

Den Nye Nordiske Mands tøj er udtryk for noget pubertært, androgynt og apatisk.

Der er ikke oplæsning af denne artikel, så den oplæses derfor med maskinstemme. Kontakt os gerne på automatiskoplaesning@pol.dk, hvis du hører ord, hvis udtale kan forbedres. Du kan også hjælpe ved at udfylde spørgeskemaet herunder, hvor vi spørger, hvordan du har oplevet den automatiske oplæsning.

Spørgeskema om automatisk oplæsning
Jørn Villumsen
Foto: Jørn Villumsen

Klassisk. Ifølge David Jenkins er der sket et skifte fra det traditionelle og kvalitetsprægede til en mere 'tjekket' og mindre mandig mode.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst
FOR ABONNENTER

Politiken bragte forleden en positiv anmeldelse af tendenserne inden for herremode ved dette års Copenhagen Fashion Week. Anmelder Niels Pedersen var navnlig begejstret for nogle af de nye, markant feminine tendenser.

Nu ved enhver, der er opmærksom på den slags, at det androgyne look har været moderne i nogen tid, så det er ikke overraskende. Men der findes stadig visse fritænkere uden for branchen, jeg selv, for eksempel, som er af den opfattelse, at herremode bør forblive konservativ, maskulin og diskret individualistisk.

Lad kvinderne lyse op, siger jeg, og lad os holde os til velafprøvede normer for, hvordan man bør klæde sig.

De, der deltager i London Fashion Week, kan ved selvsyn konstatere, hvad jeg mener: De ambitiøse unge mandlige storbyboer, som iler hen ad catwalken uden for Somerset House, er vendt tilbage til klassiske modedyder, en selvbevidsthed og en underspillet styrke, som de unge fyre i København har mistet.

LÆS OGSÅ

Niels Pedersen og andre (sandsynligvis også Sarah Skarum fra Berlingske) er utvivlsomt uenige med mig, men dansk herremode er langtfra den succes, han fremstiller den som. Den nærmere sig stadig bunden med hastige skridt.

Sagen er den, at alle de mænd under 35, som man ser, ligner drenge. Overalt ses Den Nye Nordiske Mands look: ålestramme jeans, udringede T-shirts, unisexsko eller den dér flippede hårtot oven på hovedet.

I det omfang mænd overhovedet går med jakker, lægges der større vægt på, at de skal være tjekkede, end at de er velsyede - en synd, som selv Sand stædigt insisterer på at begå.

Og når man en sjælden gang ser et slips, er det konsekvent bundet forkert. Og jeg insisterer på ordet 'forkert', for hvis man er tilhænger af klassiske modedyder, skal en mand stadig holde sig til visse regler.

Og nok er min smag gammeldags, men det er ikke ensbetydende med, at jeg ikke aner, hvad Den Nye Nordiske mands look går ud på.

LÆS OGSÅ

Jeg forstår, at stilen er påvirket af rebelskhed, street style, hip subkultur og den slags. Og ja, det var formentlig uundgåeligt, at de postmoderne, dekonstruktivistiske og androgyne tendenser inden for haute couture før eller siden måtte slå igennem i det uformelle konfektionstøj.

Disse påvirkninger har dynamisk blandet sig med hinanden i en socialdemokratisk kultur, hvor traditionelle kønsroller og attituder er meget svage, klasseskel og klasseambitioner er nærmest ikkeeksisterende, og ude i kulissen trækker selv den allestedsnærværende jantelov ubønhørligt i retning af en ikke-elitær fremtoning.

Alt det forstår jeg udmærket, jeg bryder mig bare ikke om det. Uanset hvad forklaringen måtte være, vil jeg stadig sige, at der er noget råddent i Danmark. Det er muligt, at det er mode, men herremode er det ikke.

Næste gang, De er i London, så prøv til sammenligning at lægge mærke til, hvordan en typisk ung bybo går klædt på arbejdet, i byen eller endda på pubben. For ham er mode stadig ensbetydende med stil og klasse, og herremode er et århundredgammelt, traditionsrigt håndværk.