Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
 MARIUS NYHEIM (arkiv)
Foto: MARIUS NYHEIM (arkiv)

kvote. Det er på tide, at vi designer et optagelsessystem, som matcher de unges søgemønster i stedet for at gøre studiestarten unødvendig uoverskuelig, skriver Keld Laursen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Modernisér optaget til de videregående uddannelser

Vi må sætte den unge i centrum i stedet for systemet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

De mange nye studerende, som starter på studierne efter sommerferien, er blevet optaget efter en procedure, som har modstået forandring i årtier, og som ikke imødekommer de unges søgemønster.

I en tid, hvor vi efterspørger en højere uddannelsesfrekvens, er vi nødt til at gøre det bedre.

Vi har i dag et optagelsessystem til de videregående uddannelser, der stiller mange unge mennesker i en vanskelig situation, fordi systemet ikke tilgodeser, at der skal træffes vigtige beslutninger om både bolig og beskæftigelse.

Systemet er tilpasset de helt nye studenter som får deres eksamen i juni, men realiteten er, at det kun er hver tredje student der søger optagelse samme år de bliver student. Resten venter et år eller mere.

Bliver Lise, der fik sin studentereksamen i Holstebro sidste år, optaget på medicinstudiet i Aarhus eller København? Må hun vente endnu et år og søge ind via kvote 2? Hvor skal hun søge bolig? Skal hun opsige sit job i Holstebro?

LÆS MERE

Lise sendte sin ansøgning i maj, men har ingen mulighed for at planlægge sin fremtid, før brevet fra Den Koordinerede Tilmelding dumper ind ad døren i slutningen af juli.

I en tid hvor samfundet har brug for, at flest muligt tager en uddannelse, har vi tilrettelagt en indgang til de videregående uddannelser, som ikke er imødekommende.

Det kan ikke være rigtigt, at de unge skal vente på svar i tre en halv måned, når de søger via kvote 2 og i mere end tre uger, når de søger via kvote 1

På uddannelsesinstitutionerne gøres mange anstrengelser for at rekruttere og fastholde studerende. Nu må de centrale systemer følge med!

Det er på tide, at vi designer et optagelsessystem, som matcher de unges søgemønster i stedet for at gøre studiestarten unødvendig uoverskuelig.

Vi kan for eksempel udvikle en ny kvoteordning, som respekterer vores ønske om hurtig studiestart, men samtidig giver mulighed for at forberede en bolig i den by hvor man skal studere.

Det kan ikke være rigtigt, at de unge skal vente på svar i tre en halv måned, når de søger via kvote 2 og i mere end tre uger, når de søger via kvote 1.

Alle teknologiske forudsætninger for at gøre det hurtigere er til stede, fordi ansøgningerne er elektroniske, og data kan trækkes fra centrale eksamens- og personregistre. Det er komplekst, men det må kunne gøres bedre.

Ambitionen må være at give tidligere besked både til de sidste års studenter, som søgte inden ansøgningsfristen for kvote 2 d. 15. marts, og også hurtigere svar til de nye studenter.

Vi må sætte den unge i centrum i stedet for systemet.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden