Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Kommunikationsrådgiver: Derfor er kvinder ikke i bestyrelserne: Vi er ude og tisse

Det danske samfund mangler simpelthen toiletter til kvinder!

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Der bliver pisset overalt i Danmark.

Det gør der naturligvis året rundt, men i sommerhalvåret samles danskerne for at nyde de festlige events, som enhver flække skal have for at pynte på den skrantende kommunale omsætning. Hold kæft, hvor skal vi hygge os, men, undskyld, hvor er toilettet?

Netop dette spørgsmål gør visse kønsforskelle meget tydelige, for ikke at sige fuldkommen uundgåeligt synlige. Mænd og kvinders vaner og muligheder for at for eksempel komme af med deres urin på tidspunkter, der passer dem og deres blære.

På Roskilde Festival, som bryster sig af at være »Nordeuropas største musikfestival«, kan de også bryste sig af at have verdens største tisseproblem.

LÆS OGSÅ

Når 50.000 mænd hver besørger et par deciliter urin 10-20 gange i løbet af et døgn på hvilket som helst sted, der ligner en væg, bliver det unægtelig til noget. Og når så selv samme urin kun består af ubehandlet øl og spiritus, så stinker der af ammoniak som i en svinestald.

Når det så regner på Rosseren, får vi deres pis op og ned ad benene, og når solen skinner, sniffer vi deres urinstøv.

Hvor mange intellektuelle, revolutionære eller kulturelle øjeblikke går vi kvinder glip af, fordi vi er ved at pisse i bukserne i en kø?Det er ikke værdigt for nogen, hverken for de mænd, der bare skal pisse her og nu, eller alle os andre, der skal jokke rundt i det. Hvem er den idiot, der har tænkt, at de knægte kan sejle deres egen gule sø, og har sløjfet urinalerne?

Kvinder er også pisseirriterende. Når vi kommer blot få meter væk fra et rent toilet, kredser vores underbevidsthed om, hvor vi skal tisse næste gang. Bekymringen sætter sig i musklerne omkring blæren og skaber en fantomtrang, som rider os, indtil vi igen ved hvor. Og vi vil gå langt for en kort kø og et rent lokum.

LÆS OGSÅ

Kombinationen af toiletters formgivning og det, at det ikke er feminint at skulle, gør, at vi ikke bare lige kan, eller vil, lade vandet i fuld offentlighed. De nye furinaler kræver mod, lårmuskler og en vis ædruelighed. Tre ting, man ikke altid har i tasken.

Når kvinder skal, finder vi på alle mulige beskidte trick. Læg mærke til, hvor mange kvinder der lige går ud og dypper sig. Vi bader ikke, vi tisser. Så ved du det. Vi har egentlig slet ikke lyst. Fordi det er ulækkert, og fordi vådt badetøj betyder, at man skal tisse igen snart.

Vi går i til navlen og lader, som om vi står og nyder udsigten. Vi går ikke op i klitten eller ind i skoven. Tænk, hvis der var nogen, der så os.

Når vi går i teateret, ser vi aldrig hele forestillingen. Vi står nemlig i toiletkøen. Arkitekter og arrangører tænker åbenbart med deres eget kønsorgan, når de så samtidig hælder designervand og alkohol på os i stride strømme.

Selv en snu tissetaktik, såsom at rejse sig 1 minut inden pausen eller bevidst tørste, gør det ikke. Vi får tvangstanker og så forfra igen.For nylig kunne man læse i Berlingeren, at det der med kønsopmærksom arkitektur ikke havde nogen relevans i vores ligestillede samfund, i hvert fald ikke for debatredaktøren.

I hans virkelighed delte mænd og kvinder sig ’naturligt’ op i to grupper; hans mænd griller, hans kvinder sludrer, men man tisser åbenbart ikke i de kredse. Ham om det, men hold kæft en dødssyg omgangskreds at rende rundt med.

Der er selvfølgelig også noget her, som ikke kun handler om socialkonstruktivistisk mandschauvinistisk rum- og byplanlægning, men simpelthen om urinhullets placering på kroppen. Til almen orientering kommer kvinders urin ud på en sådan måde, at hvis vi ikke sætter os på hug, pisser vi ned i vores stiletter.

Kombinationen af toiletters formgivning og det, at det ikke er feminint at skulle, gør, at vi ikke bare lige kan, eller vil, lade vandet i fuld offentlighed

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

AnnonceVi kan godt ryste de gule dråber af underlivet, hvis vi er tålmodige, men vi har så travlt med at få bukserne op, at der altid lige kommer lidt i trussen. Ikke lækkert, men sandt.

Mænd og kvinder har det til fælles, at de i tissesituationen prøver at beskytte deres dyrebareste. Hvor mænd instinktivt, og måske også af indlysende fysiologiske årsager, vender verden ryggen, når de urinerer op ad din gadedør, så gør kvinder det modsatte.

Vi venter helst, til vi er i et beskyttet rum, vender så rumpetten væk fra verden, klar til at se vores modstander i øjnene. Det sidder dybt i os, at den, der stikker skødet frem, risikerer at få noget stukket op i det.Langtidseffekterne er der ingen, der har gjort sig den umage at regne ud. Hvor mange intellektuelle, revolutionære eller kulturelle øjeblikke går vi kvinder glip af, fordi vi er ved at pisse i bukserne i en kø? Måske er det derfor, kvinder ikke sidder i bestyrelserne; vi er ude og tisse.

Der er altid en fare forbundet med at bede om særbehandling, men denne her er helt praktisk funderet. Og i et land, som bilder sig ind at være forrest med innovation, er flere tissemuligheder vel ikke for meget at forlange?

Begynd at ane problemets omfang her:

Hvis 500 kvinder skal nå at tisse i en pause på 20 minutter, hvert besøg tager 1,5 minut, og der er 6 toiletter til deling. Hvor mange kvinder når så tilbage der, når musikken spiller?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden