Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
<fotograf>Tegning: Anne-Marie Steen Petersen</fotograf>

<fotograf>Tegning: Anne-Marie Steen Petersen</fotograf>

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Samfundsforsker: Borgerne lever i uvidenhed

Vi konfronteres ustandseligt med uoverskuelige mængder af information.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Borgere har aldrig været mere uvidende, end tilfældet er nu.

Det skyldes, at mængden af tilgængelig information aldrig har været større, end den er i dag. De digitale siloer bugner af dokumenter, indsigt og udsagn i et omfang, som er umuligt at overskue. Selv for andre digitale medier og filtre.

Derfor er det selvfølgelig også kun en meget lille brøkdel, almindelige borgere i praksis har mulighed for at sætte sig ind i. Og derfor lever de i uvidenhed!

Dertil kommer, at de traditionelle ledvogtere og perspektiverende autoriteter i samfundet er blevet så alvorligt svækket, at de heller ikke længere kan fungere som retningsgivende instanser for de borgere, der leder efter en nøgle til, hvad der kan være relevante vinkler på de mange informationer.

Skolens dannelsesidealer er langt hen ad vejen blevet afløst af kompetenceudvikling. Foreningers moralske oprustning for den gode sag er blevet afløst af neutrale serviceinstitutioner, som man kan vælge til og fra efter forgodtbefindende.

Det gælder eksempelvis fagforeningen. Politiske partiers ideologiske univers er blevet afløst af markedsføringsanalyser og strategisk segmentbevidsthed.

Kirkens religiøse orden er blevet afløst af juletamtam og forum for iscenesættelse af de fede begivenheder. For nu at nævne de traditionelle autoriteter, der i stedet for at perspektivere tingene satser på at håndtere information.

Samfundskritikken er forstummet. For autoriteter og myndigheder producerer hele tiden ny information om ’det, der virker’

Dette er uvidenhedens tilstand: Borgerne konfronteres med uoverskuelige mængder af information og mangler perspektiverende autoriteter, der kan skære igennem og rette blikket bestemte steder hen.

Konsekvensen er, at borgerne i stor udstrækning bliver afhængige af det ’hippe’. Hvis man kan fange det, som ’man’ lige nu snakker rigtig meget om, har man en mulighed for at være med på vognen, hvis man vel at mærke er blandt de første.

Det gælder tøj, mad, medier, biler, arbejde, offentlige institutioner, politikere, kunstnere og stribevis af andre fænomener.

Når først nogle strømmer i én retning, strømmer flere lemmingeagtigt efter for at få lidt styr på tingene.

Men det er en ustabil tilstand, hvor det ’hippe’ hele tiden ændres. En løbende forandring, der understreger en anden mekanisme i den udbredte uvidenhed: Den kan udnyttes til at få magt

Præcis som borgerne kan de traditionelle autoriteter, eksempelvis politikere og myndigheder, heller ikke overskue de mange informationer. Hvad er gode kostråd og sundhedsregler? Hvad er sund fornuft, og hvad viser isolerede undersøgelser om givne simple sammenhænge?!

Konsekvensen er, at borgerne i stor udstrækning bliver afhængige af det ’hippe’

Der kommer hele tiden nye informationer til, og så er man på herrens mark. Men i modsætning til borgerne har disse autoriteter og myndigheder ressourcer til selv at producere nye informationer. Hvilket er det, der i dag giver dem magt.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Logikken er, at enten overvåger man borgerne, eller også beder man dem om at afgive forskellige oplysninger, som så indgår i en bestemt magtstrategi, hvor nogen skal gøre noget bestemt. Eksempelvis indføre og acceptere ’det, der virker’, hvad enten det er i pædagogik, sundhed eller på andre områder.

Det kan ske helt uimodsagt. Samfundskritikken er forstummet. For autoriteter og myndigheder producerer hele tiden ny information om ’det, der virker’, og da borgere og kritiske institutioner hverken har den sunde fornuft eller perspektiverende institutioner at støtte sig til, er de tvunget til – passivt – at acceptere de nye tals og informationers kølige magt.

Uvidenhed præger nutidens borgere. Derfor er de hverken kritiske, moralske eller fordømmende. Højst moderne og med på det sidste.

Det sker ikke med deres gode vilje. Men i afmagt. Fordi en stribe folkelige institutioner i professionaliseringens hellige navn er blevet til mekanismer, der konstant producerer endnu mere information og dermed mere uoverskuelighed for at få mere magt.

Ikke for at redde hvaler eller verden, men for at bevare institutionens status som en, der har en vis position i uvidenhedens stadigt voksende hav.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden