Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Optimal. Den danke arbejdsmarkedsmodel er effektiv, fordi problemer eller udfordringer bliver løst, hvor de opstår, skriver formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.
Foto: Lars Krabbe (arkiv)

Optimal. Den danke arbejdsmarkedsmodel er effektiv, fordi problemer eller udfordringer bliver løst, hvor de opstår, skriver formanden for Dansk Metal, Claus Jensen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Dansk Metal: Der er ingen grund til at sende den danske model til syn

Den danske model er effektiv, billig i drift og sikrer en høj retssikkerhed.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

For mange danskere er gode løn- og arbejdsvilkår nærmest naturgivne. Det er jo helt naturligt at få en anstændig løn, ret til ferie, løn under sygdom og barsel, pension og meget andet.

Det er jo den måde, vi har valgt at indrette vores samfund på. Det er den danske model. Men rimelige løn- og arbejdsvilkår kommer ikke af sig selv.

Når industriteknikeren på Grundfos eller Dana-Tank videreuddanner sig for at kunne betjene en robot, stiger produktiviteten og dermed virksomhedens indtjening. Og det skal industriteknikeren selvfølgelig også have del i, når nu hun eller han har udført arbejdet.

Men det sker naturligvis ikke af sig selv. Det skal der kæmpes for og forhandles om – og det har stærke faglige organisationer gjort i mere end 100 år.

Nogle mener, at en model, der har mere end hundrede år på bagen, godt kan trænge til et grundigt eftersyn.

LÆS MERE

Dansk Metal mener, svaret er et klart nej. Den danske model bliver testet hver eneste dag på arbejdspladser landet over.

Den sikrer, at det ikke er den stærkeste lønmodtager- eller arbejdsgiverorganisation, der får ret, men den med det bedste argument eller den, der har de fælles regler på sin side.

Vi har kort sagt en dansk model, der er meget effektiv og smidig, som samtidig er billig i drift, og som sikrer en høj retssikkerhed for den enkelte lønmodtager.

Modellen er effektiv, fordi problemer eller udfordringer på det danske arbejdsmarked bliver løst, hvor de opstår – på virksomhederne.

I Danmark kan vi – og vil vi – ikke konkurrere på at have verdens laveste lønninger

Hver eneste dag finder tillidsrepræsentanter på virksomheder over hele landet ansvarlige løsninger i fællesskab med deres ledelse.

Det giver løsninger, der gør begge parter tilfredse og skaber grundlaget for engagement og loyalitet på arbejdspladsen. Samspillet mellem tillidsrepræsentant og arbejdsgiver sikrer ro og stabilitet i dansk erhvervsliv.

Modellen er smidig, fordi lokale løsninger og aftaler er langt mere fleksible og praktiske end alternativet; den noget tungere malende lovmølle på Christiansborg.

Modellen er også billig, fordi de overenskomstbærende fagforeninger og arbejdsgiverorganisationer sparer statskassen for store beløb ved at finansiere en stor del af rammerne for det danske arbejdsmarked.

Rammer, der er til glæde for alle danskere. Indgåelse af overenskomster sikrer løn, pension, ferie, barsel og meget andet.

Dertil kommer udvikling af erhvervsuddannelser på de tekniske skoler, kontrol af arbejdsmiljø på danske arbejdspladser, drift af arbejdsmarkedspensioner m.m. I en lang række af de lande, vi ellers sammenligner os med, bliver ovenstående opgaver enten ikke varetaget, eller alternativt er det skatteyderne, der betaler regningen.

Og så giver modellen høj retssikkerhed, fordi arbejdsgivere og lønmodtagere i fællesskab forvalter arbejdsretten i samarbejde med en række højesteretsdommere.

Det arbejdsretlige system sikrer hurtig sagsbehandling forskånet for tabloidpressens søgen efter skurke og ofre.

Afgørelser falder typisk i løbet af få uger – alternativet hos domstolene ville være år. Det kommer både organiserede lønmodtagere og arbejdsgivere til gode.

Den danske model er blevet revideret løbende, og den løser fortsat en lang række væsentlige opgaver på arbejdsmarkedet.

I Danmark kan vi – og vil vi – ikke konkurrere på at have verdens laveste lønninger. Derfor skal vi kunne noget andet, og en af vores største styrker er den danske model, som på en billig måde sikrer veluddannede medarbejdere, effektive løsninger, samarbejde frem for lovgivning og høj retssikkerhed til gavn for hele samfundet.

Dansk Metal vil derfor styrke den danske model for at sikre, at Danmark også i fremtiden har et velfungerende og konkurrencedygtigt arbejdsmarked, hvor lønmodtagerne får en fair del af en stadig større samfundskage.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden