Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

finanskrise. VK-regeringens økonomiske politik og dereguleringer af den finansielle sektor forværrede den danske finanskrise
Foto: PETER HOVE OLESEN (arkiv)

finanskrise. VK-regeringens økonomiske politik og dereguleringer af den finansielle sektor forværrede den danske finanskrise

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Finanskrisen bør udløse en dyb borgerlig selvransagelse

Vi ser frem til, at Venstre og Konservative skifter kurs efter Rangvidrapporten

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den netop offentliggjorte Rangvidrapport om finanskrisens årsager bør give anledning til dyb selvransagelse hos Venstre og Konservative.

For det første dokumenteres det, hvordan VK-regeringens økonomiske politik og dereguleringer af den finansielle sektor forværrede den danske finanskrise.

For det andet giver Rangvid-udvalget en utvetydig opbakning til opstramninger af kapitalkravene.

For det tredje bakker udvalget entydigt op om Finanstilsynets mere håndfaste kurs de senere år.

På alle tre spørgsmål falder Venstre og de konservative igennem. De borgerlige forsøgte straks efter rapportens offentliggørelse at give den daværende opposition skylden – et uværdigt forsøg på ansvarsfralæggelse.

Samtidig har to partier længe været ude med riven efter højere kapitalkrav, ligesom de har kritiseret Finanstilsynet for at opføre sig »nidkært« og »aggressivt« over for bankerne.

Senest har Venstre i sit finanslovsforslag – med opbakning fra Konservative – foreslået et »adfærdskodeks« for samarbejdet mellem tilsynet og bankerne samt oprettelse af en professionel bestyrelse for Finanstilsynet med deltagelse af repræsentanter for bankerne.

Det vil svække Finanstilsynets uafhængighed markant og svarer til, at man lader indbrudstyven kontrollere politiets arbejde.

De borgerlige forsøgte straks efter rapportens offentliggørelse at give den daværende opposition skylden

En af tilsynets primære opgaver er at vurdere, om bankerne har tilstrækkelig kapital i forhold til de risici, de påtager sig.

Set i lyset af finanskrisen er det en helt afgørende opgave.

Så når Finanstilsynet tvinger bankerne til at nedskrive værdien af usikre udlån eller stiller hårdere krav til kapitalisering, så er det for samfundets bedste.

Der er ingen tvivl om, at bankerne har en helt central rolle i samfundsøkonomien.

Så meget desto mere har vi politikere ansvaret for, at de er ordentligt polstret og ikke tager overdrevne risici.

Derfor går vi ind for skrappe kapitalkrav, og derfor støtter vi et stærkt Finanstilsyn.

Vi ser frem til, at Venstre og Konservative skifter kurs efter Rangvidrapporten, så Danmark og EU i bred enighed kan få gennemført de nødvendige tiltag for at forhindre en gentagelse af finanskrisen.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden