friskole. Der er i de seneste år sket en kraftig stigning i antallet af forældre, der vælger at sætte deres børn i en muslimsk friskole.
Foto: JACOB EHRBAHN (arkiv)

friskole. Der er i de seneste år sket en kraftig stigning i antallet af forældre, der vælger at sætte deres børn i en muslimsk friskole.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Akkari og Rasmussen: Islamistiske friskoler bremser integrationen

Staten bør ikke poste millioner af skattekroner i muslimske friskoler, der sætter islam over alt andet.

Debatindlæg

Den danske friskolelov er på mange måder unik.

Den gør det muligt for forældre at tilvælge en privat skole, hvis profil og værdigrundlag passer netop til deres barn, og oven i købet finansierer vi alle sammen via skatten størstedelen af udgiften til privatskolerne.

Man kan diskutere rimeligheden i, at de private skoler får et så stort tilskud, som de får, men det bør altid være muligt at vælge den skole, man synes er bedst.

Det bliver anderledes mere problematisk, hvis skolevalget ikke er et tilvalg af noget, men et fravalg af det samfund, man skal være en del af.

Og her er det særligt problematisk med de islamistiske skoler, som dog oftest betegner sig selv som ’muslimske friskoler’.

Der er i de seneste år sket en kraftig stigning i antallet af forældre, der vælger at sætte deres børn i en sådan friskole. En udvikling, der på alle måder er bekymrende. Dels ser disse skoler islam og ikke de danske dannelsesidealer som det vigtigste, og mange af skolerne repræsenterer en stærkt reaktionær tolkning af islam.

Når man oven i købet medtænker, at mange af disse børn i forvejen bor i boligområder, hvor mange har samme baggrund som dem selv, gør dette skolevalg, at de stort set ikke kommer i kontakt med det danske samfund.

Tværtimod kan deres islamiske skolegang betyde, at de kommer til at vende sig endnu mere mod det samfund, de skal være en del af.

Vælger man aktivt det land fra, som man skal være en del af, kan man selv betale for det

Politikere og debattører med berøringsangst gentager altid, at den store stigning mod islamiske friskoler er uproblematisk, da det udelukkende handler om, at de pågældende forældre ønsker et højere fagligt niveau for deres børn, end den lokale folkeskole kan tilbyde.

Men den udlægning er forkert.

Der er masser af danske skoler, der vægter fagligheden højt. Men de bliver heller ikke valgt til. Netop fordi disse forældre sætter islam over alt andet.

Det har de naturligvis deres fulde ret til. Men det er vel ikke noget, som den danske stat bør sponsere ved hvert eneste år at poste millioner af skattekroner i islamiske friskoler.

De gør intet for at fremme integrationen.

Vælger man aktivt det land fra, som man skal være en del af, kan man selv betale for det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce