Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

misforstået. Der er noget, forfatteren Morten Sabroe har misforstået. Det er ikke et udtryk for nypuritanisme, når Everyday Sexism fastholder fokus på sexismen, skriver talskvinde Irene Manteufel.
Foto: JENS DRESLING

misforstået. Der er noget, forfatteren Morten Sabroe har misforstået. Det er ikke et udtryk for nypuritanisme, når Everyday Sexism fastholder fokus på sexismen, skriver talskvinde Irene Manteufel.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Morten Sabroe har fået sexismen galt i halsen

'Everyday Sexism' handler altså ikke om, at mænd ikke må kigge efter kvinder.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Morten Sabroe er kommet med nogle udtalelser om Everyday Sexism Project, som vi i den danske afdeling må tage skarpt afstand fra.

Her er et åbent brev, hvor vi lige sætter et par ting på plads:

Morten Sabroe, for det første tror du, at ESP har en mission om, at mænd ikke må kigge efter kvinder.

Det er helt ukorrekt. ESP’s mission er at stoppe sexisme - dvs. krænkende og ubehagelig adfærd fra mænd mod kvinder.

Vores fremgangsmåde er p.t. primært at indsamle dokumentation for, at hverdagssexisme findes.

MORTEN SABROE

Her i den danske afdeling har vi på få måneder samlet 720 oplevelser på vores åbne site og anslået mellem 500 og 1.000+ i vores lukkede facebookgruppe.

De handler f.eks. om, at kvinder – og piger ned til 8 år –bliver talt groft og nedladende til med henvisning til deres køn (luder, lede lebbe m.m.), at de bliver taget på alle tænkelige kropsdele og i det hele taget får overskredet grænser.

I al almindelighed, i byen og på gaden og i supermarkedet og i bussen, ved højlys dag og om natten.

Det handler også om, at folk beder om at tale med den rigtige læge, når de møder en kvindelig læge, at man får mindre i løn som kvinde end de mandlige kolleger med samme ansvar og performance, at man udsættes for luderagtige fremstillinger af sit køn nonstop i det offentlige rum, at man er blevet voldtaget, men får at vide af politiet, at de ikke kan gå videre med anmeldelsen, fordi man har udvist risikoadfærd ved at gå i byen.

Ville du selv nyde at blive talt nedladende til af truende og ubehagelige typer?

Fælles for oplevelserne er, at det drejer sig om krænkelser, som udelukkende finder sted mod folk, fordi de er piger/ kvinder.

FORFATTER

En anden ting, du har fået galt i halsen, Sabroe, er, at du tager det som et udtryk for nypuritanisme, når vi adresserer sexisme.

Vi synes ikke, at et køn fortsat skal krænkes og forskelsbehandles negativt.

Betyder det i din bog, at man tager afstand fra sex, hvis man tager afstand fra ubehagelige grænseoverskridelser?

At det er lig med, at man ikke elsker flirt og skønt samvær med dem eller den, man synes er dejlig?

Jeg forstår ikke din kobling. Ville du selv nyde at blive talt nedladende til af truende og ubehagelige typer? At få overskredet dine grænser?

Be my guest - men de fleste bryder sig dårligt om det, som vi også ser i samtlige de indlæg og kommentarer, vi får i Everyday Sexism Project.

LEONORA SKOV

Mener du i øvrigt også, at swingerklubber er pisse nypuritanske, fordi de normalt har regler om, at der skal være enighed og accept, før man gramser, beføler eller indfører noget i andre mennesker? Spændende!

Sabroe, føler du det også som et overgreb, at du som hvid skal overveje, om du siger »nigger«, »perker«?

Du føler det som et overgreb, hvis du som mand skal overveje, om du siger eller gør noget sexistisk.

Sabroe, føler du det også som et overgreb, at du som hvid skal overveje, om du siger ’nigger’, ’perker’ eller lignende?

Eller er det lidt nemmere, fordi vi har opnået en fælles, meget udbredt konsensus om, at vi ikke mener, at racisme er ønskværdigt, og at det ikke bliver anset for at være nogens ret at praktisere det?

For en overvejende del af befolkningen i de amerikanske Sydstater har det også været en overvindelse, at man på et tidspunkt ikke længere var socialt velanset, når man ytrede sig racistisk.

Men de fleste er kommet over at miste det, de engang anså for et naturligt ’privilegium’.

DEBAT

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det mener vi også, man kan komme, i forhold til om man ikke længere sige ’luder’, gøre aggressive tilnærmelser og/eller rage uopfordret på andre menneskers bryster eller røv.

Vi tror på, at langt størsteparten af befolkningen på et tidspunkt ikke længere vil føle det som et overgreb, at det ikke er accepteret at gøre sådan. At det ikke er en ret, der findes.

ESP handler altså ikke om, at mænd ikke må kigge efter kvinder. Det handler om at dokumentere de krænkelser, kvinder oplever. Internationalt har ESP indsamlet over 30.000 oplevelser.

Netop for at vi kan vise problemet til dem, der ikke selv har været ude for det, så alle kan forstå, at der faktisk er et problem.

Et fælles problem - som også anerkendes 100 pct. af alle de mange kloge mænd, der er med i vores facebookgruppe, hvor vi daglig debatterer sexisme og også konkret iværksætter modsvar på sexistiske hændelser, kampagner, mediefremstillinger m.m.

Til slut en opfordring til dig, Morten Sabroe, og alle andre: Hvis du sætter pris på at flirte, som du siger, så vær med til at bekæmpe sexismen.

Prøv at få sexister til at holde de platte tilråb og de gramsende hænder og den herskeragtige attitude for sig selv.

Så får vi et rarere og dermed også mere flirtevenligt klima, hvor vi alle kan slappe mere af i det offentlige rum og over for alle køn. Det ville vi i Everyday Sexism Project ønske.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden