Arabisk. Lad ikke jeres 'inkluderende' og egennyttige valgkampagner gå ud over integrationsindsatsen herhjemme, skriver Kanishka Dastageer.
Foto: Mikkel Berg Pedersen (arkiv)

Arabisk. Lad ikke jeres 'inkluderende' og egennyttige valgkampagner gå ud over integrationsindsatsen herhjemme, skriver Kanishka Dastageer.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Så skriv dog jeres valgplakater på dansk

Det skader integrationen, at venstrefløjen laver valgmateriale på andre sprog.

Debatindlæg

Da jeg natten til lørdag var på vej hjem fra en våd tur på Toga Vinstue i indre København, blev jeg for første gang forarget over at se en valgplakat.

Jeg kunne se, at den tilhørte Enhedslisten. Men resten af plakatens budskab kunne jeg ikke tyde, for den var formuleret på arabisk.

Enhedslisten er ikke det eneste parti, der oversætter sit valgmateriale. Flere kandidater fra venstrefløjspartierne gør det ligeledes.

Men det er samfundsskadeligt, at kandidater udarbejder deres valgmateriale på udenlandske sprog. Der hersker på venstrefløjen en misforstået opfattelse af, at man dels inddrager indvandrere og flygtninge i fællesskabet ved at oversætte valgmateriale, dels udvider demokratiet.

Det gør man ikke!

Man fastholder dem derimod i deres nuværende sørgelige situation og legitimerer det faktum, at de – på trods af flere års ophold – stadig ikke taler sproget.

Man legitimerer også, at vi har en stor gruppe herhjemme bestående af indvandrere, der står uden for fællesskabet. De lever i parallelle samfund rundt omkring i socialt udsatte boligområder, hvor det ikke er nødvendigt for dem at beherske det danske sprog.

Er det ikke et problem, at vi har parallelle samfund i vores land? Bør vi ikke fokusere på at få dem integreret i fællesskabet i stedet for at fastholde dem uden for fællesskabet?

Oversættelsen af valgmateriale repræsenterer en foruroligende forestilling om, at indvandrere og flygtninge skal inkluderes i samfundet, ikke integreres.

Man bør ikke optage folk i fællesskabet, hvis de ikke har gjort en indsats for at blive en del af dette. For at blive en del af fællesskabet er det nødvendigt, at man lærer sproget og bestræber sig på at komme i beskæftigelse og dermed bidrage til fællesskabet. Når dette er opfyldt, er der skabt et solidt fundament for disse borgeres videre tilværelse i Danmark.

Stemmeretten er ikke udelukkende med til at sikre et stærkt demokrati. Hvis man ikke taler sproget, er muligheden for at indgå i en dialog og dermed at deltage i samfundet begrænset.

Er retten til at stemme det eneste, der kendetegner vores demokrati? Er det ligegyldigt, om man er i stand til at kommunikere og deltage på lige fod med resten af befolkningen?

Er det ikke rimeligt at forvente, at nye borgere bør tale sproget efter tre års ophold?

Ifølge demokratitænkeren Hal Koch er demokratiet en livsform, hvor samtalen og deltagelsen er i højsædet. Borgere skal ikke kun være vælgere, men tage aktivt del i samfundet. Det kan de kun, hvis de er socialt ligestillede med alle andre borgere, hvilket de bliver, når de lærer sproget og kommer i beskæftigelse.

Som reglerne er i dag, kan borgere, der har haft fast adresse i landet i mere end tre år, stemme til kommunalvalgene.

Er det ikke rimeligt at forvente, at nye borgere bør tale sproget efter tre års ophold?

Jeg er sikker på, at der ligger et velbegrundet rationale bag bestemmelsen om, at indvandrere og flygtninge først kan stemme til kommunalvalgene efter tre års uafbrudt ophold i landet.

Forklaringen på dette skyldes nok, at det forventes, at de i denne periode lærer sproget og kommer i beskæftigelse.

Man må derudover forudsætte, at nye borgere i denne periode får tilegnet sig en indsigt i danske samfundsforhold og en personlig interesse i, hvad der rører sig i deres kommune.

Det er langt mere foruroligende, at partier og opstillede kandidater også oversætter valgplakater og valgbrochurer, når der er valg til Folketinget. Ved disse valg er det udelukkende danske statsborgere, der kan stemme. Hvorfor ikke forvente, at alle statsborgere taler dansk?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Jeg debatterede sagen på Facebook i weekenden, og her var reaktionerne stærke. Et af modargumenterne var, at årsagen til, at mange indvandrere og flygtninge ikke kan sproget, er, at de har psykiske lidelser.

Benytter man dette argument, taler man blot ned til indvandrere og flygtninge. En lille del af dem har nok psykiske lidelser, men jeg tror ikke, at det gør sig gældende for flertallet.

Jeg er samtidig overbevist om, at flertallet af indvandrere og flygtninge ikke mangler evnen til at lære. Det, der muligvis er sket, er, at samfundet har frataget dem incitamentet til at lære sproget.

Det har i mødet med det offentlige ikke været nødvendigt at kunne dansk, fordi man ofte har kunnet skaffe en tolk, når man for eksempel skulle med sit barn til skolehjem-samtale i folkeskolen.

Staten bærer hermed en del af ansvaret for, at flere indvandrere og flygtninge ikke taler sproget. De har simpelthen ikke haft behov for at lære det.

Lad ikke jeres 'inkluderende' og egennyttige valgkampagner gå ud over integrationsindsatsen herhjemme.

Det er en hån mod samfundet og de indvandrere og flygtninge, som I forsøger at nå ud til.

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce