Rosende. Hvis du vil komplimentere en kvinde uden at overtræde grænsen til sexisme, så ros handlinger eller hår. Og vær opmærksom på, at grænsen er hårfin, skriver Ulla Tornemand.
Foto: Jonas Pryner Andersen (arkiv)

Rosende. Hvis du vil komplimentere en kvinde uden at overtræde grænsen til sexisme, så ros handlinger eller hår. Og vær opmærksom på, at grænsen er hårfin, skriver Ulla Tornemand.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Dansk Kvindesamfund: Sådan giver du kvinder komplimenter

Hører sexistiske bemærkninger virkelig med til det at være kvinde?

Debatindlæg

Journalist og kønsdebattør Milla Mølgaard skrev i juli en kommentar i Politiken omhandlende hverdagseksempler på sexisme.

Emnet skulle vise sig at være så sprængfarligt, at antallet af kommentarer under artiklen eksploderede. I stedet for at lægge afstand til den hverdagssexisme, Mølgaard beskriver, giver en stor del af kommentarerne udtryk for, at Mølgaard går i for små sko, er dobbeltmoralsk og skingert feministisk.

LÆS DEBAT

For os, der er optaget af køn, feminisme og sexisme, kommer det næppe som nogen overraskelse, at niveauet i kommentarfeltet er under lavmålet for, hvordan man ville opføre sig over for hinanden i den virkelige verden.

I den forbindelse skal der lyde en tak til Mølgaard for at have modet til at sætte gang i sexismedebatten på trods af den nedrakning af sin person, som hun formodentlig vidste ville komme.

En anden del af kommentarerne giver udtryk for, at der ikke er noget galt i at ’komplimentere’ (det, som i min og sandsynligvis også Mølgaards optik kan kategoriseres som sexistisk adfærd) kvinder verbalt eller fysisk.

Som eksempel kan nævnes denne kommentar: »At få en hånd på røven til en koncert er squ da ikke et overgreb, jeg vil nærmest gå så langt at mene at det hører med til oplevelsen.« Samt denne: »Jamen så hold dog op med at være smukke, lad være med at få siliconebryster eller brug stramt tøj og nedringede bluser. Så forsvinder de "klamme" komplimenter som dug for solen«.

Det er særdeles ubehageligt, at en fremmed overskrider ens personlige rum og kropslige grænser

Hører sexistiske bemærkninger virkelig med til det at være kvinde? Kvinder har på ingen måde bedt om at blive udsat for oplevelser, der tangerer chikane, seksuelle krænkelser og overgreb, fordi de vælger at bevæge sig fra hjemmet og ud i det offentlige rum.

Kvinder lægger ikke via deres påklædning - uanset hvordan de er klædt eller hvilke sammenhænge, de færdes i, op til, at de eller deres kroppe er frit tilgængelige for hvem som helst, der kunne have lyst til at røre ved dem eller fremsætte kommentarer.

Nej. Det er ikke forbudt at give kvinder komplimenter. Er sexistiske bemærkninger forbudt? For størstedelens vedkommende, nej. Er sexistiske bemærkninger ubehagelige og har negative konsekvenser? Ja.

Komplimenter er noget, man giver andre på en venlig og høflig måde. Man giver det uden en forventning om at få noget igen og som en form for anerkendelse.

Det er helt ok, at mænd synes, at kvinder er attraktive og gerne vil fortælle dem det, men gør det på en hensigtsmæssig måde. Undgå de seksuelle undertoner og fortællinger om, hvad I seksuelt vil gøre ved dem. Det er både generende og kan i værste fald være en enormt skræmmende oplevelse.

Desuden er det særdeles ubehageligt, at en fremmed overskrider ens personlige rum og kropslige grænser. I stedet for at komplimentere fremmede kvinders fysiske attributter og karakteristika, så prøv at give en kompliment for det, som kvinden har gjort, eller hendes evner, om det så er hendes løbestil eller måden, hun forhandler sin løn på.

Hvis komplimenten absolut skal vedrøre noget ved hendes fysiske fremtoning, så vælg noget, der ikke har et seksuelt eksplicit indhold, for eksempel en kompliment om hendes hår.

Prøv at give en kompliment for det, som kvinden har gjort

Grænsen mellem en kompliment og en sexistisk kommentar er tydelig, når kvinder udsættes for seksuelle tilråb på gaden. Når kvinder trues med voldtægt og seksuelle krænkelser, når de blander sig i den offentlige debat. Når kvinder får at vide, at de skal lade være med at klynke over seksuelle tilnærmelser og tilråb og være lykkelige for, at nogen finder dem attraktive.

Når der fokuseres på kvindelige politikeres udseende frem for deres politiske arbejde og succes. Når voksne kvinder omtales som piger på arbejdspladsen, selv om mandlige kolleger ikke omtales som drenge. Når piger i folkeskolen får at vide, at ’drenge er drenge’, når de gentagne gange bliver udsat for slag og for at blive taget på brysterne.

Når kvinder får at vide, de er narrefisser, fordi de har sagt ja tak til en drink og derefter ikke vil betale tilbage med seksuelle ydelser. Når kvinder får at vide, at deres adfærd og beklædning er skyld i de seksuelle overgreb, de udsættes for.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når hovedparten af de skældsord, der bruges er ’kvindelige’, for eksempel tøsedreng, du slår som en pige, kvindagtig, narrefisse, luder, smatso, kælling, bitch, møgfisse, skank, ho, sæk etc. Alt sammen er det med til at understrege, at piger og drenge, kvinder og mænd, ikke har samme rettigheder og muligheder.

LÆS MERE

Er der situationer, hvor grænsen mellem en kompliment og en sexistisk bemærkning er hårfin? Ja. Så hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ved at overskride en grænse, så stop dit tvivlsomme foretagende.

Sexistiske bemærkninger kan genkendes på, at de er kønsdiskriminerende, og at de omfatter holdninger og adfærd, hvis formål er at fremme traditionelle og begrænsende kønsstereotyper.

Sådanne bemærkninger er beregnet på at få kvinder til at føle sig ubehageligt til mode i en situation, hvor de forventes at skulle præstere noget.

Ydermere vil kvinder, der udsættes for sexistiske bemærkninger, ofte kunne få oplevelsen af at være magtesløse, føle sig forlegne og utilpasse, få det dårligt med sig selv og sætte spørgsmålstegn ved egen adfærd, påklædning og udseende.

Stil eksempelvis dig selv følgende spørgsmål, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du er ved at udtale eller har hørt en sexistisk bemærkning:

Er bemærkningen med til at begrænse kvinders, men ikke mænds, ytringsfrihed og adfærd?

Er det sandsynligt, at de, som hører bemærkningen, vil være tilbøjelige til at tage kvinder mindre seriøst på grund af deres køn?

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Kunne bemærkningen bruges om mænd og stadig give mening?

Er bemærkningen generaliserende over for individer på baggrund af deres køn?

Sexisme er ikke et livsvilkår for kvinder. Sexisme er et kulturelt fænomen, som vi skal have ændret, så både kvinder og mænd kan føle sig trygge og godt tilpas i alle dele af vores samfund.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce