psykiatri. Den behandling, mennesker med psykiske lidelser har ret til, omfatter også medicin, skriver Else Smith.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

psykiatri. Den behandling, mennesker med psykiske lidelser har ret til, omfatter også medicin, skriver Else Smith.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Direktør for Sundhedsstyrelsen: Det er farligt at sprede angst om psykofarmaka

Vil psykisk syge få det bedre uden medicin? Svaret er nej.

Debatindlæg

Det kan være farligt, når fagpersoner spreder angst og sår tvivl hos alle de mennesker, som disse lægemidler hjælper til at få en tålelig hverdag.

Når det sker, må jeg som chef i Sundhedsstyrelsen tage ordet.

Før et lægemiddel bliver godkendt til mennesker, skal effekt og bivirkninger bl.a. beskrives og dokumenteres i kliniske forsøg med mennesker med den sygdom, som lægemidlet skal behandle, lindre eller helbrede.

Hvis et lægemiddel ikke har tilstrækkelig effekt, bliver det i dag ikke godkendt.

Sundhedsstyrelsen varetager godkendelsesopgaven i Danmark og er også ansvarlig for det efterfølgende tilsyn med effekter og mulige bivirkninger. Hvis der viser sig at være alvorlige bivirkninger, bliver det undersøgt, og det kan medføre, at lægemidlet trækkes tilbage.

Øger det den skizofrenes chance for at blive rask, hvis lægen afstår fra at bruge antipsykotika? Her er svaret også nej. Udsagn af den type kan i værste fald medføre, at alvorligt syge mennesker ikke ønsker at modtage den medicin, der kan hjælpe dem til et liv, hvor de ikke er forpinte.

Skizofreni er en sygdom, der i mange tilfælde har et meget alvorligt forløb med øget risiko for selvmord. En mindre gruppe af skizofrene patienter begår voldelige handlinger mod andre som led i deres psykotiske tilstand.

LÆS ARTIKEL

Hvis de bliver dømt for vold, vil de således ikke blive anbragt i fængsel, men behandlet for deres psykotiske tilstand i det psykiatriske behandlingssystem.

Den behandling, som også omfatter antipsykotika, kan være medvirkende årsag til, at de psykotiske symptomer mindskes eller forsvinder, og at den skizofrene herefter igen kan leve et mere normalt liv.

Er lykkepiller det samme som amfetamin? Igen bliver svaret nej. Det er de ikke.

De såkaldte lykkepiller, dvs. nyere lægemidler mod depression, hæmmer et transportprotein i hjernen, som transporterer signalstoffet serotonin, mens amfetamin primært virker ved at binde sig til et protein, som transporterer et helt andet signalstof, nemlig dopamin, ind i hjernecellerne.

Sundhedsstyrelsen har som Danmarks lægemiddelmyndighed viden om, at de fleste lægemidler har bivirkninger i varierende grader. Vurderingen af, om en patient skal modtage medicinsk behandling er altid en balance mellem de terapeutiske effekter, de mulige bivirkninger og sygdommens sværhedsgrad.

Skal mennesker med psykiske lidelser behandles mere ringe and andre i vores sundhedsvæsen?

Svaret er naturligvis nej. Den behandling, mennesker med psykiske lidelser har ret til, omfatter også medicin givet med omhu og efter de kliniske retningslinjer. Disse lægemidler har afgørende ændret dagligdagen for mennesker med psykiske lidelser, og de udgør en effektiv del af de behandlingsmuligheder, der findes i dag.

Medicin skal altid anvendes i lavest mulig dosis og gives i kortest mulig tid, og det er vigtigt, at patient og læge er i dialog før og ofte under og efter behandling.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden