Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

territorium. I den vestlige verden giver medlemskab af en religiøs gruppe ikke nogen ret til et territorium. Tegning: Per Marquard

territorium. I den vestlige verden giver medlemskab af en religiøs gruppe ikke nogen ret til et territorium. Tegning: Per Marquard

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Historien om et samlet jødisk folk er en myte

Myterne om jøderne som ét folk spænder ben for en fredsløsning.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi er et folk uden land, og her er land uden folk, proklamerede zionisterne omkring oprettelsen af staten Israel i 1948. Men Palæstina var ikke et land uden folk.

Der boede op mod en million palæstinensere, og jøderne er ifølge den israelske historiker Shlomo Sand overhovedet ikke noget folk.

Myterne om det tomme land og jøderne som ét folk spænder ben for en eventuel fredsløsning mellem Israel og palæstinenserne.

Faktisk måtte israelerne foretage en etnisk udrensning, før de kunne rykke ind i Palæstina 1948. Det var en udrensning, som kostede mange tusinde palæstinensiske babyer, børn, kvinder og mænd livet.

Den betød også fordrivelse af op mod en million palæstinensere og destruktion af 530 palæstinensiske landsbyer. En udrensning, som i øvrigt stadig er tabubelagt i dagens Israel.

Myten om ét jødisk folk er skabt af zionisterne i deres kamp for en jødestat, afslører Shlomo Sand i et stort, gennemresearchet og videnskabeligt værk med titlen ’The Invention of the Jewish People’.

Zionisterne, siger han, har brugt Bibelen som historisk sandhedsvidne i deres kamp for en jødestat. Men Bibelen er ikke noget historisk dokument.

I sin søgen efter sandheden om ét jødisk folk går Shlomo Sand tilbage til de tidligste kilder. Men han har ikke på noget tidspunkt fundet belæg for, at der nogensinde har eksisteret ét jødisk folk.

Men der har været jøder mange steder i verden, men der er intet bevis for, at der skulle være tale om et folk – eller endsige ét folk.

Ingen vil i dag nægte USA deres eksistensberettigelse, selv om amerikanerne også foretog en etnisk udrensning, før Amerika kunne blive Amerika

Etnisk set er der ingen sammenhæng mellem f.eks. kinesiske og etiopiske jøder. Der er heller ikke bevist nogen genetisk sammenhæng, det har dna-prøver på jøder over hele kloden klart demonstreret.

Shlomo Sand punkterer i sit værk myte efter myte. Også den mest kendte, om jødernes uddrivelse af Egypten.

Jøderne blev ikke sendt i eksil efter ødelæggelsen af templet år 70. Shlomo Sand har ikke fundet noget bevis eller belæg for, at romerne skulle have eksileret jøderne.

Det lå ikke i den romerske tradition for magtudøvelse, det var arbejdskraften, man havde brug for. Shlomo Sands forskning viser tilmed, at det er en myte skabt af de kristne.

Den skulle vise, hvor grueligt galt det ville gå de kristne, hvis de ikke fulgte disciplene. Jøderne overtog myten og gjorde den til deres, fordi den passede til det martyrium, jøderne gerne ville opbygge som forfulgte.

Shlomo Sand pointerer også, at der ikke er noget bevis for, at kongedømmerne under kong David og kong Salomon skulle have eksisteret.

En af de andre beretninger, som Shlomo Sand dementerer, er historien om de østeuropæiske jøder. De har ikke deres rødder i Mellemøsten, men i det store khazarkongedømme, der lå ved Volga.

Fyrsten, der var i klemme mellem muslimerne og de kristne, besluttede sig i det 8. århundrede til at konvertere til jødedommen. Og så så lige ved en million nye jøder dagens lys. I det 12. århundrede gik khazarriget i opløsning, og de mange nye jøder spredtes til Rusland, Ungarn og videre ud i Østeuropa, hvorfra de så i tidens løb, mere eller mindre frivilligt, er udvandret til Israel.

Der har været jøder mange steder i verden, men der er intet bevis for, at der skulle være tale om et folk - eller endsige ét folk.

Det betyder, at langt størstedelen af indbyggerne i det nuværende Israel ikke har mellemøstlige, jødiske rødder, men er konverterede fra andre religioner. Og i den vestlige verden giver medlemskab af en religiøs gruppe ikke nogen ret til et territorium.

Shlomo Sand understreger, at han ikke betvivler statens Israels eksistens.

Ingen, skriver han, vil i dag nægte USA deres eksistensberettigelse, selv om amerikanerne også foretog en etnisk udrensning, før Amerika kunne blive Amerika.

Men en undskyldning til palæstinenserne for den etniske udrensning i 1948 og en revision af jødernes bibelske ret til Palæstina er to væsentlige problemer, der skal ryddes af vejen, før jøder og palæstinensere kan leve fredeligt side om side i Israel.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden