Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Stop hetz mod jobskabere

Fagbevægelsen sætter tommelskruer på iværksættervirksomheder, netop som de er ved at få vinger.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Vi vil ikke spise på Letz Sushi, før Louise Ertman Baunsgaard får bragt orden i forholdene. Vi vil se en overenskomst mellem Letz Sushi og 3F. - Ninna Hedeager, Arbejdsmarkedsordfører for Enhedslisten i København.

For nylig, da jeg gik igennem Torvehallerne i København, kom jeg forbi det stade, hvor der plejede at være en Agnes Cupcakes.

I husker dem nok; bagerikæden, der med eksklusivt, velsmagende og opfindsomt bagværk hurtigt fik succes og voksede, indtil den løb ind i problemer i pressen på grund af virksomhedens løn- og ansættelsesvilkår.

Der rejste sig en offentlig protestbølge af næsten Dong’ske dimensioner, indtil man måtte dreje nøglen om og gå i betalingsstandsning.

I den seneste tid har man kunnet følge med i 3F’s kamp for at få overenskomst med restaurantkæden Letz Sushi. I Politiken fortalte ejeren, at virksomhedens bestyrelse imidlertid vurderede, at 3F’s overenskomst ville være så dyr, at virksomheden ’ikke længere kunne løbe rundt’ .

Men det bekymrer tilsyneladende ikke 3F eller Enhedslisten, der opfordrer til boykot af sushikæden.

Samtidig har man sat gang i dæmoniseringen af indehaveren, der omtales som ’jetsetter’ på Enhedslistens hjemmeside, selv om hun i andre sammenhænge fremhæves som et foregangseksempel, kvindelig leder, iværksætter og jobskaber.

Der er trods alt tale om en person, der har skabt 150 arbejdspladser på få år, men det får være, når fagbevægelsen og dens allierede først har lugtet blod.

Der var i hvert fald ikke så meget jetset over at skulle rydde op efter 27 smadrede ruder i sushirestauranten på Christianshavn tirsdag morgen.

Så længe en iværksættervirksomhed er lille, flyver den under radaren, og ingen interesserer sig for arbejdsvilkårene. Men når virksomheden begynder at vokse, bliver den også mere sårbar over for dårlig omtale.

Ingen lytter til virksomhedens forklaring om de økonomiske realiteter

Uanset hvor mange arbejdspladser der er skabt, uanset mængden af opfindsomhed, risikovillighed og hjerteblod, som iværksætteren har lagt, så er virksomheden nu et nemt mål for negative kampagner, der næsten kan tangere afpresning.

Med medierne som villige blodhunde blæses klapjagten ind, for en lønmodtager er altid den svage part, ikke sandt? Ingen lytter til virksomhedens forklaring om de økonomiske realiteter.

Servicefagenes overenskomster afspejler en tid, hvor faglærte tjenere havde jobbet som hovedbeskæftigelse. I dag er der ofte tale om unge, der supplerer su’en med deltidsarbejde.

Det tror jeg mange restauranter, cafeer, spillesteder, biografer mm. kan skrive under på.

Alligevel er udgangspunktet for områdets overenskomster, at aften- og weekendarbejde skal honoreres ekstra højt, nogle gange dobbelt op, netop i det tidsrum, hvor oplevelsesvirksomhederne tjener deres penge, og unge mennesker alligevel har fri fra skolen eller universitetet og gerne vil tjene en skilling.

Derfor rammer sådanne overenskomster disse virksomheder ekstra hårdt.

Produktionsvirksomheder kan udflage deres virksomhed, hvis danske overenskomster bliver for dyre, men serviceerhvervene må indrette sig efter de lokale forhold. Og hvor skal man indhente de øgede omkostninger i en presset branche?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

På råvarerne og gøre maden dårligere? Eller på priserne og få tomme borde? Alt imens diskuterer vi, hvordan Danmark kan blive bedre til at tiltrække turister til en af verdens i forvejen dyreste destinationer.

Selvfølgelig skal ansatte behandles pænt, have rimelige vilkår og beskyttes mod at blive udbyttet.

Fagbevægelsen har spillet en væsentlig rolle i skabelsen af et mere lige og retfærdigt samfund, men hos 3F virker det, som om man ser en lukket virksomhed som en acceptabel sideeffekt af sine kampagner.

Måske 3F ikke er interesseret i arbejdspladser, men mere i at hverve kontingentbetalende medlemmer til deres a-kasse? De markedsfører sig aggressivt og som nogle, der kan hjælpe dig med at sagsøge røven ud af bukserne på din arbejdsgiver.

I en tid, hvor arbejdspladser forsvinder eller udflages til mere erhvervsvenlige himmelstrøg, kan man håbe, at fagbevægelsen får lyst til at være en del af løsningen i stedet for en del af problemet ved at sætte tommelskruer på iværksættervirksomheder, netop som de er ved at få vinger.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

Podcasts

Forsiden