Statsfinansieret. I 2006 blev der bevilget 10 mio. kroner til Center for Koldkrigsforskning under ledelse af historiker Bent Jensen.  'Ulve, får og vogtere. Den kolde krig i Danmark 1945-199' er resultatet af denne forskning.
Foto: FINN FRANDSEN

Statsfinansieret. I 2006 blev der bevilget 10 mio. kroner til Center for Koldkrigsforskning under ledelse af historiker Bent Jensen. 'Ulve, får og vogtere. Den kolde krig i Danmark 1945-199' er resultatet af denne forskning.

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Fri mig for Bent Jensens statsbetalte hykleri

Vi kan vist roligt sige, at Jensens bogværk er viet til bekæmpelsen af den socialistiske verden, skriver forfatter Jette Hansen.

Debatindlæg

Hvilket herligt paradoks (eller måske bare topmålt hykleri). Nu er professor Bent Jensens statsfinansierede ’Den Kolde Krig i Danmark 1945-1991’ udkommet (med store bogstaver, så vi ligesom forstår, at ’Den Kolde Krig’ i alvor rangerer på lige fod med Anden Verdenskrig, som vi naturligvis også skriver med stort).

Vi kan vist roligt sige, at Jensens bogværk er viet til bekæmpelsen af den socialistiske verden. Hvorfor? Jo, ifølge Bent Jensen lægger staten i den socialistiske verden sin klamme hånd på alt.

Den personlige frihed og det frie initiativ undertrykkes systematisk til fordel for magtens kontrol, og samfundsdriften bliver selvfølgelig derefter – nemlig elendigt ineffektiv (læs bare, hvad Anne Knudsen har skrevet om den sag i tidens løb i sine ledere i Weekendavisen).

Den frie tanke og det frie ord har også elendige betingelser under socialismen. For den truer jo magten. Og den socialistiske magt ser sig ikke for god til at gå undertrykkende ind på disse områder.

Vi lever altså i en tid og i et samfund, hvor magthaverne afsætter uanede ressourcer til, at ideologisk hildede akademikere som Bent Jensen (og Bjørn Lomborg) kan fremstille fortidige socialistiske samfund som verdens helvede, og de i nutiden eksisterende vestlige samfund (vores eget) som selveste frihedens paradis.

Det gør de for statens midler. Hænger det virkelig sammen – rent ideologisk, mener jeg?

Siden 1973 er der fremkommet en ideologi og styreform, som gradvis har overtaget de vestlige samfund, som vi lever under i dag, og som hedder hedder ’Neoliberalismen’/New Public Management.

Før den tid opererede de folkevalgte politikere med noget, der hed ’armslængdeprincippet’ – det vil sige, at statens magthavere frivilligt forpligtede sig på at anerkende det, som Anders Fogh Rasmussen efterfølgende så uforglemmeligt kaldte »eksperter og smagsdommere«.

Man forpligtede sig på ikke at bruge sin magt til at styre eller undertrykke de vurderinger, som specialiserede mennesker fremkom med – netop for at de skulle turde fremkomme med dem.

Og det på trods af at det selv samme samfund, som havde uddannet disse mennesker, altså måtte tåle deres eventuelle kritik. Slut, da Anders Fogh Rasmussen kom til!

’Armslængdeprincippet’. Vi skriver det igen blot for mindets skyld. For det er en praksis, man har forladt. Hvad ligner det også? Skal de, som bliver fodret med bevillinger, måske bide hånden, der fodrer dem? Næh, nej.

I dag har vi en politisk kultur, der gør en dyd ud af, at ’man’ absolut ikke vil kigges i kortene (den nye offentlighedslov). Og ’armslængdeprincippet’ er en saga blot.

Sandheden er, at den statsstøttede, ideologiske forskning – og da i særdeleshed Bent Jensens – er karakteriseret ved det, han selv har så travlt med at angribe. Vi er jo kommet til at leve i et samfund, der griber ind i menneskers liv og sætter sig på det fra vugge til grav. På arbejdsmarkedets præmisser, vel at mærke!

Beklageligvis også denne ting kaldet fri, kritisk, selvstændig og kreativ tænkning. Magthaverne vil have kontrol med det hele.

Allerede i daginstitutionerne bliver de små børn screenet; der bliver udfærdiget rapporter, som følger dem op i skolesystemet og videre frem, hvor de bliver afkrævet en stillingtagen til at gå en bestemt vej.

Man forbyder folk, der er på offentlige ydelser, at forlade landet. Læs det en gang til: Man vil bestemme, om folk har ret til at forlade landet, hvis de ikke har noget arbejde.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Offentligt ansatte, der kritiserer deres ansættelsesforhold er færdige. Ikke noget armslængdeprincip her mere til at beskytte dem.

Anderledes sagt, så henleder Bent Jensen opmærksomheden på et fortidigt socialistisk samfunds kritisable træk, hvilket afleder opmærksomheden fra, at det nuværende samfunds træk har fået nøjagtig de samme totalitære træk, som svarer til dem, hr. Jensen siger, at han vil bekæmpe.

Og som nøjagtig de samme politikere, der hævder at være modstandere af disse totalitære træk, arbejder på højtryk for at indføre: under Neoliberalismen og New Public Managements faner.

Sandheden er, at alt det, Bent Jensen angriber de socialistiske samfund for, er det, han hjælper til med, at vi i fuld fart får indført herhjemme (bortset fra selvfølgelig rettigheder til lønmodtagerne og folk uden for arbejdsmarkedet). Se det er hykleri! Og ikke bare det: Lønmodtagerfinansieret, statsbetalt hykleri.

Der er ingen kvalitativ forskel på de socialistiske staters menneskeundertrykkelse og på neoliberalismens undertrykkelse af lønmodtageren og folk uden for arbejdsmarkedet. Alt, hvad Bent Jensen anklager de tidligere socialistiske stater for, er kommet til at karakterisere det system, han selv bekræfter og nærer sig ved. Herunder en heftigt eskalerende korruption! – GGGI, anyone?

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce