Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Universitetet. Lektor og samfundsforsker Johannes Andersen forudser et fremtidigt angreb på den lovsikrede forskningsfrihed.
Foto: Miriam Dalsgaard (arkiv)

Universitetet. Lektor og samfundsforsker Johannes Andersen forudser et fremtidigt angreb på den lovsikrede forskningsfrihed.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Samfundsforsker: Ansatte på universiteter stemples ude, hvis de giver underskud

Økonomiens briiller bruges, når vi forstår, vurderer og omtaler kollegerne på et universitet i dag.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Så snart jeg ankommer til min arbejdsplads, konfronteres jeg med økonomiens barske virkelighed.

Alle primære aktiviteter bliver vurderet ud fra økonomiske overvejelser. Undervisningsaktiviteter forstås gennem overvejelser om kortere forberedelse til undervisning af endnu flere studerende. Til normtal for en øvelsestime og til en individuel kamp om at få nok at lave, på et internt usynligt marked med undervisningsopgaver.

Forskningsaktiviteter handler om publicering i bestemte tidsskrifter, med henblik på at opnå point og dermed økonomiske ressourcer. Bagefter handler det om at skrive en succesfuld ansøgning om eksterne midler med et passende overhead. For det udløser også flere penge i systemet. I modsat fald opfattes den enkelte som en økonomisk belastning, hvad alle efterhånden er helt med på.

Det er økonomiens briller, der bruges, når vi forstår, vurderer og omtaler kollegerne på et universitet i dag. Det indebærer en ny polarisering, der går direkte ned gennem alle grupper på et universitet, hvad enten der er tale om studerende eller ansatte.

På den ene side er der de produktive, dvs. dem, der giver penge. Studerende, der gennemfører før tid, og ansatte, der optimerer deres adfærd efter økonomiske kalkuler. På den anden side dem, der på en eller anden måde er medvirkende til underskud.

Det er naturligt nok også blevet det perspektiv, der benyttes, når man snakker med og om kolleger. Man vælger de effektive, når der skal samarbejdes.

Man vælger de produktive, når der skal skrives. Og man er helt med på, at ikke alle lever op til disse mål. De er såmænd flinke nok og har masser af gode ideer, men de er altså på den forkerte side af den vigtigste demarkationslinje i dag.

Denne måde at omtale hinanden på er medvirkende til, at man også som enkeltperson på arbejdspladsen jævnligt irriteres og udfordres. Det sker ud fra den logik, at når nu man selv gør, hvad man kan, hvorfor skal de andre så ikke?

Her ligger det sociale og institutionelle fundament for et succesrigt angreb på den lovsikrede forskningsfrihed.

Et angreb, der formodentlig ligger snublende nær og i direkte forlængelse af eksempelvis fremdriftsreform og Produktivitetskommissionens rapportering om uddannelse og innovation. Hvor aktiviteter på et universitet vurderes efter økonomiske alen.

Herfra er der ikke langt til at erklære, at universitet godt nok skal værne om den enkeltes forskningsfrihed, sådan som det står i den nuværende universitetslov, men selvfølgelig kun, hvis den fører til noget produktivt. En tankegang, der burde afføde massiv protest overalt på universiteterne og de videregående uddannelser.

Men det vil næppe ske, for man har vænnet sig til tankegangen, og fordi man i sin dagligdag møder kolleger, der bliver stemplet ude, fordi de er en underskudsforretning. Og fordi man – nødtvunget – har accepteret at se sådan på hinanden.

Grunden er gødet. Nu kan vi bare vente på den første offensiv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden