Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Racisme hører ikke fortiden til

Den strukturelle racisme er ikke uovervindelig. Men hvis vi ikke anerkender vidnesbyrd om racismens effekter, kan den blive det.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I Politiken 23.2. kalder Peer Bundgaard og Niels Lyngsø (B&L) beskrivelsen af Danmark som et strukturelt racistisk samfund for »en skandaløs påstand«.

B&L mener ikke at kunne se nogen spor af racistisk tankegods i Danmarks lovgivning og institutioner og affejer derfor forfatteren Athena Farrokhzad (Aftonbladet, 22.1. og forskeren Lene Myongs (Modkraft, 5.2.) diskussioner af strukturel racisme som en ubegrundet »voldsom diagnose«.

En diagnose, der ifølge B&L ville indebære, at racismen måtte betragtes som »et uudryddeligt vilkår«, der er indlejret i »samfundets DNA«.

LÆS ESSAY

B&L’s begrundelse for afvisningen er mærkværdig, for hvem har fremført, at det strukturelle er uforanderligt? Hvem trækker biologien og determinismen ind i debatten? Ikke Farrokhzad eller Myong.

Når de diskuterer racismens virkelighed og virkninger, så er det vel netop motiveret af en tro på, at vi faktisk kan forhindre og forandre strukturel racisme.

Vi mener ikke, at det er skandaløst at pege på strukturel racisme. Når vi insisterer på at diskutere spørgsmål om race og racisme, er det ikke ensbetydende med at vende tilbage til biologien.

Det er snarere motiveret af, at racialiserede forskelle stadig præger og former det danske samfund. I lyset af debatten kan det derfor være nødvendigt at tydeliggøre, hvad begreber som race, racisme og strukturel racisme betegner.

Selv om ordet ’race’ giver ubehagelige minder om grusomme regimer, og selv om naturvidenskaben længe har påvist, at der ikke findes et videnskabeligt holdbart grundlag for at dele verdens befolkning ind i racer, så viser dansk og international forskning også, at racisme ikke blot hører fortiden til.

Det er netop racisme, som gør, at ’race’ kommer til at blive en betydningsbærende kategori – ikke omvendt.

Når vi bruger ordet race, så taler vi ikke om et biologisk faktum. Race betegner derimod et historisk og foranderligt system, som præger, hvordan vi forholder os til og organiserer forskelligheder. At tale om race giver derfor kun mening i relation til begrebet ’racialisering’.

Racialisering betegner, hvordan race bliver gjort til en betydningsfuld kategori. Dette sker bl.a. gennem processer, som indebærer, at nogle mennesker bliver forstået som tilhørende en homogen gruppe af ’Andre’ med specifikke (negativt ladede) karaktertræk.

Racialiseringsprocesser er ikke nødvendigvis motiveret af biologiske forestillinger om forskellighed. I de senere år har racialiseringen af specifikke grupper snarere været funderet i forståelser af religion og kultur som statiske og uovervindelige forskelle.

Rammerne for, hvem der kan tælle som en værdig borger i Danmark, er f.eks. blevet formet af logikker, der udpeger enkelte befolkningsgrupper som mere eller mindre ’assimilations-/integrationsvillige’ eller ’bekostelige’.

Sådanne karakteristika får konkrete negative betydninger for personer, som på et hverdagsplan bliver set på som medlemmer af gruppen. Sådan et gruppemedlemskab får man bl.a. trukket ned over hovedet, hvis éns navn, hårfarve, hudfarve, bosted eller lignende associeres med gruppen.

Racialisering har racistiske effekter i form af marginalisering og andetgørelse. Det er sådanne racialiserende logikker, som ’strukturel racisme’ sigter på at bearbejde og bekæmpe.

Begrebet kan hjælpe os til at forstå og beskrive sammenhængen mellem enkeltpersoners individuelle erfaringer af racialiseret marginalisering og de overordnede systemer og tankegange, som muliggør og understøtter marginalisering.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Sådanne strukturer er ikke statiske eller entydige. De er komplekse, ambivalente og ofte sammenblandede med andre typer af social forskellighed som f.eks. klasse, køn, seksualitet, religion osv.

Begrebet ’strukturel racisme’ kan med andre ord fungere som et redskab, som bringer racismediskussionen ud over fokusset på personlige racistiske intentioner. Ikke fordi det personlige ansvar er irrelevant, men fordi udpegningen af, hvem der er eller ikke er racist, ofte fjerner fokus fra både racismens virkningsmåder og effekter.

Når boligsøgende med arabisk klingende navne konsekvent bliver sorteret fra af udlejere, sådan som Tarek Hussein beskrev det i Politiken (22.3.) – eller når avisen Metroxpress (26.3.) kan hævde, at Tovshøjskolen i Aarhus er »uden en eneste dansk elev«, øjensynligt fordi eleverne er tosprogede og ikke-hvide – så er netop dette eksempler på, at diskrimination ikke behøver at bunde i racistiske intentioner for at have racistiske effekter.

At karakterisere et samfund som ’strukturelt racistisk’ betyder ikke, at det juridisk eller ideologisk behøver at være baseret på en racistisk ideologi, eller at magthaverne er ’racister’.

I stedet indebærer det, at det pågældende samfunds indretning har konkrete diskriminerende effekter, som rammer i forhold til race og etnicitet. Sådanne effekter behøver ikke at være funderet i loven for at virke. Tværtimod.

At beskrive den strukturelle racisme som ’naturliggjort’ betyder heller ikke, at racismen er iboende i os, men at dens politiske logikker og resultater er blevet så almindelige, at de fremstår usynlige eller naturlige – i hvert fald for dem af os, som ikke rammes af dem.

At disse logikker er racialiserende, kan f.eks. ses ved, at ord som ’indvandrer’ sjældent bliver brugt om folk fra Sverige eller Norge, men derimod om folk med anden hudfarve fra såkaldte ’ikke-vestlige’ lande.

Og ved, at ordet ’dansker’ i offentligheden betegner hvide etniske danskere, mens ikke-hvide (etniske) danskere bliver fremstillet som ’indvandrere’, uafhængigt af om de har boet i Danmark i generationer.

Sådanne marginaliserende strukturer har vidtrækkende konsekvenser, som konkret påvirker menneskers livsmuligheder. F.eks. kan de være afgørende for, hvorvidt man bliver stoppet af politiet i en visitationszone, bliver indkaldt til jobinterview, kan gå på gaden uden at blive udsat for tilråb, kan rejse på tværs af landegrænser, kan få permanent ophold i Danmark osv.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Når ikke-hvide beskriver, hvordan racisme opleves, så er det ikke et udtryk for en endelig sandhed. Men det er bemærkelsesværdigt, hvordan sådanne stemmer fremstilles i den kulturelle og politiske offentlighed som enkeltstående og subjektive, mens (hvide) kritikeres afvisning af strukturel racisme fremstilles som universel og objektiv.

Den strukturelle racisme er ikke uovervindelig. Men hvis vi ikke anerkender vidnesbyrd om racismens effekter, kan den blive det.

Hvis vi vil ændre på de strukturer, som privilegerer nogle af os på bekostning af andre, må første skridt være, at vi holder en pause med automatisk at afvise racismens eksistens.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden