Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Omstridte: Forurener brændeovne meget eller er forureningsfaren overdrevet. Forskerne  skændes.
Foto: HOMAS BORBERG (arkiv)

Omstridte: Forurener brændeovne meget eller er forureningsfaren overdrevet. Forskerne skændes.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Truslen fra brændeovne er overdrevet

Professor Bent Sørensen har ikke styr på fakta i sin kritik af brændefyring.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I debatindlægget ’Miljøkatastrofe truer os’ (Pol. 10.5.) tegner professor Bent Sørensen et dystert billede af vores fremtid: »Når næste fyringssæson starter, kan resultatet blive en af de største miljøkatastrofer, Danmark har oplevet«. Mon dog?

Professor Bent Sørensen tager udgangspunkt i de stormfald, som ramte de danske skove i oktober og december 2013.

Bent Sørensen mener, at meget af dette træ er købt eller stjålet af ejerne af brændeovne. En ejendommelig påstand. At stemple ejerne af Danmarks 700.000 brændeovne som tyveknægte er alt for langt ude.

I artiklen sammenlignes brænderøgens partikler med de partikler, som skabes i trafikken ved afslidning af dæk og fra bilernes udstødning. Men de to partikelformer er vidt forskellige.

Det er vigtigt at gøre sig klart, at partikelstørrelsen har afgørende betydning for, om partiklerne optages i lungerne.

Ifølge en svensk doktorafhandling fra 2009 sætter de partikler, som netop forekommer i udstødningsgas, sig fem gange hyppigere fast i luftvejene end 50 gange større partikler.

Og brænderøgens partikler er typisk 1.000 gange større. Dette er bekræftet i et meget stort antal internationale undersøgelser.

Det betyder, at optagelsen i luftvejene af mikropartikler, typisk fra bilers udstødning, er langt større end samme vægtmængde af partikler fra en brændeovn.

Dette burde ikke overraske, men bliver ikke desto mindre ofte overset eller glemt i rapporter om luftforurening, som det også er sket for Bent Sørensen.

Trærøgens partikler udskilles, stort set inden de når ned i lungerne, mens partikler fra trafikken sætter sig fast.

På baggrund af et sammensurium af påstande når Bent Sørensen frem til, »at lokal afbrænding af brænde givetvis er en af årsagerne til, at levealderen i Danmark er næsten ti år kortere end i Japan«.

Det er for det første ikke korrekt. Ifølge Danmarks Statistik er middellevealderen i Danmark 81 år for kvinder og 77 år for mænd, mens den i Japan er 86 år for kvinder og 79 år for mænd. Så også her bliver der skudt med løst krudt.

Der findes i øvrigt masser af brændeovne i Japan. Men påstanden er i det hele taget absurd og uvidenskabelig. Mon ikke forskellen i ernæring har større betydning?

Til sidst skal vi pege på den misforståelse, at brændefyring skulle udlede en masse CO2, fordi de fældede træer ikke mere optager CO2 i deres vækstforløb. Men sagen er, at der inden for få år plantes nye træer, og de tager så fat, hvor de gamle slap.

Så brændefyring er i høj grad med til at fortrænge olie og gas og bidrager dermed også til at modvirke drivhuseffekten.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden