Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Regeringen har det fulde ansvar for skolereformen

Efter Politikens opfattelse har lærerne ikke set lyset. Det er jo mageløst.

Debatindlæg

Chefredaktør Bo Lidegaard og hans skare af lederskribenter har for længst omformet Politiken til et menighedsblad for SR-regeringen.

Senest på fandens fødselsdag lykkedes det bladet (under signaturen pap) at gøre lærerne ansvarlige for, at den prestigefyldte skolereform måske ikke bliver et vinderprojekt.

Baggrunden for dette synspunkt er, at kun hver tiende lærer mener, at reformen vil få en positiv effekt for eleverne, og at to ud af tre lærere forudser, at kvaliteten af deres undervisning bliver forringet.

Efter Politikens opfattelse har lærerne simpelthen ikke set lyset, men tværtimod trukket persiennerne ned.

Det er jo mageløst. Før skolereformen blev vedtaget, påpegede lærerne igen og igen, at flere undervisningstimer ikke i sig selv vil give bedre resultater; det handler i højere grad om kvaliteten af undervisningen.

Og netop her går skolereformen i den forkerte retning ved at nedsætte lærernes forberedelsestid. Hvordan skal der komme bedre undervisning ud af det?

Regeringen valgte at tromle skolereformen igennem uden at inddrage lærernes indsigt og erfaring. Ansvaret for reformens indhold og konsekvenser hviler derfor ensidigt på regeringen.

Man lyttede kun til effektivitetsøkonomer i Finansministeriet og KL og så naturligvis til Niels Egelund.

Denne mands skadelige indflydelse på folkeskolen kan ikke overvurderes. Hans erfaringsgrundlag er et års lærergerning på en skole på Fyn for mere end 40 år siden. Et år, hvor hans pædagogiske succes virkelig udfoldede sig.

Som han selv udtrykte det her i Politiken 2. februar: »Så tog jeg fat i kæben og stak ham en på skrinet. Der blev stille som på en kirkegård«. Ikke overraskende er han en stor tilhænger af en folkeskole med prøver, kontrol og straf efter kinesisk forbillede.

Og hans holdning til lærerne kom klart til udtryk, da han til støtte for kommunernes lockout sidste år udtalte: »Lærerne vil fandeme hjem klokken 14, som de er vant til«. Virkelig et højt professoralt niveau.

Hvordan går det til, at regeringen lader sig rådgive af en mand, der tydeligvis ikke kan fordrage hverken børnene eller deres lærere?

Den næste leder om folkeskolen vil nok hylde regeringens flagskib om inklusion af flere børn med særlige behov. Egentlig en god tanke, hvis kommunerne samtidig forpligtes til at afsætte de nødvendige specialpædagogiske resurser. Men det er ikke sket.

I mange kommuner er inklusionen et spareprojekt, og flere og flere forældre tager derfor deres velfungerende børn ud af folkeskolen.

Mon ikke Politikens leder alligevel kan nå frem til, at flugten fra folkeskolen er lærernes skyld?

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Mest læste

  • Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce