Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

partisk. Khader finder sjældent anledning til direkte at fordømme og italesætte de israelske krigsforbrydelser, som i øjeblikket finder sted i Gaza.
Foto: JENS DRESLING (arkiv)

partisk. Khader finder sjældent anledning til direkte at fordømme og italesætte de israelske krigsforbrydelser, som i øjeblikket finder sted i Gaza.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Naser Khader er da ikke ekspert, men en partskilde

Khader er ansat hos en organisation, der har forbindelser til israelske højreradikale

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

I længere tid er Naser Khader igen og igen blevet hevet ind af medierne og brugt som ekspert.

Senest på TV 2 News, hvor han 21. juli 2014 analyserede sig frem til, at krigen i Gaza var en »gave til Hamas«.

Khader virker meget optaget af Hamas. Naturligvis skal, og bliver, Hamas på det kraftigste kritiseret.

Men der hersker en foruroligende tendens og manglende sans for proportioner i Naser Khaders udtalelser. Han finder sjældent anledning til direkte at fordømme og italesætte de israelske krigsforbrydelser, som i øjeblikket finder sted i Gaza.

I den anledning er det særdeles interessant at tage et nærmere kig på Khaders arbejdsplads, Hudson Institute, oftest præsenteret som en prestigefuld amerikansk tænketank.

Men ingen af de danske medier, som tillader sig at bruge Khader som en objektiv iagttager, har fundet anledning til at grave i, hvor og gennem hvilket virke han til daglig tjener til sit brød.

Så jeg har tilladt mig at gøre deres arbejde for dem.

Hudson Institute, der blev stiftet i 1961 af Herman Kahn, har i dag hovedsæde i Washington. Instituttet betegnes ofte som neokonservativt og finansieres da også af forskellige konservative fonde i USA.

Hudson Institute beskæftiger 75 fellows, heraf en stor del, som har haft direkte og indirekte forbindelse til Bushregeringen og Dick Cheney, især igennem Project for the New American Century (PNAC), som spillede en stor rolle i invasionen af Irak i 2003.

I midten af 2010 afslørede to israelske bloggere, Didi Remez og Shira Beery, at Hudson Institute finansierede en højreradikal israelsk gruppe, som var oprettet af en bosætterleder ved navn Israel Harel.

De to bloggere afslørede, at Hudson Institute i mange år havde finansieret Institute for Zionist Strategies (IZS) med mere end 50 procent af deres budget.

Hudson Institute har også støttet andre stærkt proisraelske og prozionistiske organisationer, da instituttet igennem flere år har bidraget med 3 millioner kroner om året til Atlantic Forum of Israel.

Forbindelsen imellem Hudson Institute og det højreekstreme IZS er ret klar. Max Singer, som var med til at oprette Hudson Institute, og som tidligere har været instituttets præsident og i øjeblikket senior fellow, er samtidig også research director hos IZS.

Max Singer er desuden skribent hos den højreorienterede Jerusalem Post, hvor han advokerer for en hård og nådesløs linje over for palæstinenserne.

Han er desuden stærkt tilhænger af den irakiske politiker Ahmed Chalabi, som i øjeblikket efterforskes af et hav af amerikanske efterretningstjenester.

Chalabi var helt central i forbindelse med udleveringen af (falske) efterretninger til den amerikanske regering med henblik på at miskreditere Saddam Hussein og få USA til at gå ind i Irak. Mere interessant er det, at Lewis Libby, kendt som ’Scotter Libby’, i øjeblikket er senior vice president for Hudson Institute.

Lewis Libby er tidligere stabschef for vicepræsident Dick Cheney og spillede en stor rolle i den såkaldte PlameGate-affære. Han blev dømt ved en amerikansk domstol for at have begået mened, sammensværgelse, afgivet falsk forklaring og forsøg på obstruktion af efterforskningen.

Alt sammen i forbindelse med at han offentliggjorde tophemmelige dokumenter, som skulle afsløre CIA-agenten Valerie Plame Wilson som hævn over hendes mand, ambassadør Joe Wilson, som var en stærk kritiker af de amerikanske krigsefterretninger.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Scotter Libby blev idømt fængselsstraf, som senere blev ophævet ved en presidentiel order af George W. Bush. Lewis Libby er i øvrigt en af Naser Khaders personlige venner i Washington.

Personkredsen omkring Hudson Institute, lige fra præsidenten til vicepræsident og instituttets senior fellows, har alle stærke forbindelser til de mest neokonservative grupper i USA, som plæderede for Irakkrigen, og som stadigvæk mener, at vi skal gribe militært ind over for Iran med en invasion.

Khaders ensidige kritik af Hamas, videregivelse af israelsk propaganda og manglende fordømmelse af og fokus på Israel giver altså fint mening. Han viderefører blot Hudsons politik på området.

Det er derfor problematisk, at danske medier benytter Naser Khader som ekspertkilde.

Der er intet problem i, at medierne bruger Khader, men selv samme medier skylder os seere, lyttere og læsere at ’varedeklarere’ ham som den partskilde, han nu engang er.

Han er i hvert fald ikke en objektiv stemme i forhold til Israel, når han er ansat hos en organisation, som i så høj grad har forbindelse til israelske højreradikale.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden