Få avisen leveret hele julen: 15 aviser for kun 199 kr.

Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Danmark har svigtet kurderne i kampen mod Islamisk Stats ekstremister

Det er udtryk for hykleri, når Vesten i disse dage understreger vigtigheden af at støtte kurderne i kampen mod Islamisk Stat.

Debatindlæg

I sidste uge blev Saiar Derikis nevø dræbt i kampen mod ekstremisterne fra Islamisk Stat (IS).

Det fortalte han mig stærkt berørt til en demonstration til støtte for kurdernes kamp mod netop IS. Nevøen havde krydset grænsen til Irak for at komme de nødstedte yazidier til undsætning sammen med enheder fra den syriske gren af Kurdistans Arbejderparti, der i Tyrkiet hedder PKK og i Syrien hedder YPG.

Hans kammerater havde vundet slaget mod ekstremisterne og var brudt igennem til Sinjarbjergene, hvor de reddede tusinder af yazidier fra døden.

Saiars historie er med til at udstille Vestens hykleri. Det er PKK-militserne, der i øjeblikket redder flest civile i området, og der tales om vigtigheden af at støtte kurderne. Men PKK er samtidig på EU’s terrorliste.

Der skal ikke herske tvivl: PKK har i fortiden begået mange fejl og brugt metoder, jeg ikke kan støtte. Men situationen har ændret sig. Der er lige nu fredsforhandlinger mellem PKK og den tyrkiske regering, og dem bør Danmark og EU støtte.

Det gør man ikke ved at terrorstemple PKK, mens man ser igennem fingre med Tyrkiets årelange undertrykkelse af kurderne i Tyrkiet.

Kurdernes situation er yderst desperat. De er frataget retten til at tale deres eget sprog, og tusinder af borgmestre, journalister og kurdiske aktivister sidder fængslet. Denne undertrykkelse har Vesten accepteret.

Derudover har man de sidste tre år set igennem fingre med, at Tyrkiet har ladet ekstremisterne fra Islamisk Stat vandre frit ind over grænsen fra Tyrkiet og angribe landsbyer i de kurdisk kontrollerede områder i Syrien.

Samtidig har de tyrkiske grænseposter til de selv samme områder været lukket for kurderne. Selv for mad og medicin. I disse områder har de syriske kurdere i YPG kæmpet en desperat kamp imod IS og styrkerne fra den syriske diktator Bashar al-Assad.

Vesten har også accepteret, at Saudi-Arabien og Golfstaterne har finansieret IS. Disse lande, der er Vestens nære allierede, har direkte eller indirekte bidraget afgørende til, at IS kunne fortrænge den moderate syriske opposition, angribe kurderne og vinde store landområder i Irak, heriblandt den moderne storby Mosul, der før erobringen var den kristne hovedby i landet.

Mod alle odds har kurderne skabt forhold i deres områder, som bør fremkalde respekt og støtte i Vesten. Med en lukket grænse til Tyrkiet på den ene side og IS på den anden side har de indtil nu holdt stand.

Samtidig er der i disse områder blevet skabt et sekulært og mangfoldigt styre med demokratiske strukturer, hvor kurdere, kristne, shiaer, sunnier og drusere lever side om side.

Her deltager kvinder aktivt i det politiske liv og i forsvaret mod IS i skærende kontrast til de IS-kontrollerede områder, hvor kvinder sælges som slaver, voldtages og tvangsgiftes.

Derfor er det på alle måder rimeligt og fornuftigt at træde til og hjælpe kurderne. Jeg synes, det er positivt, at statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) langt om længe åbner op for humanitær hjælp til de kurdiske områder.

Enhedslisten har længe presset på for hjælp til kurderne, opfordret til kritik af Tyrkiets, Saudi-Arabiens og Golfstaternes støtte til IS, men for døve ører. Det er pinligt, at kurderne på denne måde er blevet svigtet, mens de i årevis har kæmpet en desperat kamp mod IS.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Lige så pinligt er det, at vi i Danmark har brudt vores tradition med at forsvare ytringsfriheden ved at lukke den kurdiske tv-station Roj TV. Hvor vigtig Roj TV var for kurderne, gik op for mig, da jeg for to år siden besøgte den lille kurdiske landsby Roboski nær den tyrkiske grænse til Irak.

Her var 34 uskyldige civile året forinden blevet bombet af tyrkiske kampfly, da de krydsede grænsen til Irak. Indbyggerne i byen fortalte, at mens tyrkiske medier havde tiet om angrebet, havde Roj TV fået nyheden om massakren ud. Uden Roj TV frygtede de, at deres historie aldrig var blevet fortalt.

Men Danmark lukkede Roj TV og har sat danske kurdere, der har samlet ind til Roj TV, på anklagebænken for terror. Denne klapjagt på kurdere er skammelig.

Danmark burde anerkende, at der er fredsforhandlinger i gang og gå forrest i indsatsen for en politisk og demokratisk løsning for kurderne i Tyrkiet. Roj TV skal have sendetilladelsen tilbage, så kurderne får deres ytringsfrihed igen.

Danmark bør arbejde for, at PKK fjernes fra EU’s terrorliste, så der kan blive fundet en politisk og fredelig løsning på konflikten i Tyrkiet. Og vi bør anerkende, at kurderne har ret til selvbestemmelse, kultur og sprog. Både i Irak, Iran, Syrien og Tyrkiet, hvor verdens omkring 20 mio. kurdere bor.

Danmark har svigtet kurderne. Derfor er det på tide, at vi retter op og giver kurderne vores helhjertede støtte i kampen mod Islamisk Stat.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce