Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Mette Dreyer.

Tegning: Mette Dreyer.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Stop debatten - det er ikke samfundets problem, at vi har fået børn

Vi har selv valgt at få dem, og vi forventer ikke, at nogen hjælper os

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Per Michael Jespersen efterlyste forleden på debatsiderne, at vi fædre – manden – kom ind i den debat om børnefamiliers vilkår, som Politiken har været bannerfører for de senere måneder, hvor der er lagt urimelig meget spalte- og onlineplads til flere desperate indlæg om stressede børnefamilier og vores vilkår for at leve livet med børn.

Problemet er – ifølge Per Michael Jespersen – at det kun er Signer, Karener, Sofier og andre kvinder, der fører ordet. Så nu vil han have manden med. Hvor er fædrene i 30’erne og 40’erne?

De har været fraværende fra debatten. For de må da for pokker også opleve at være stressede og frustrerede over, at vi ikke har tilstrækkelig med tid til vores børn?, lyder spørgsmålet fra opinionsredaktøren.

Jo, det gør vi. Hvilke fædre gør ikke det? Hvem savner ikke mere tid med sine børn? Hvem synes ikke, at det til tider er svært at være familie?

Men er det faldet Politiken og Per Michael Jespersen ind, at vi ikke synes, at det er et vilkår, som vi vil belemre Politikens læsere med? Og måske vi hellere vil være sammen med vores unger end skrive småbitre debatindlæg om bedsteforældrenes manglende tilstedeværelse, børnehavens åbningstider eller behovet for flere omsorgsdage?

For problemet med den debat, som primært mødrene har ført gennem Politikens spalter, er nok, at vi fædre dybest set ikke mener, at det er samfundets problem, at vi har fået børn.

Vi har selv valgt at få vores børn – det er hverken Politikens problem, vores svigermødres eller statens problem. Det er vores børn, og vi forventer ikke, at nogen kommer og hjælper os.

Derfor er det heller ikke noget, vi diskuterer synderligt med vores venner og kollegaer. Selvfølgelig snakker vi om vores børn og beklager os over den lille skiderik, der vågner kl. 5, eller endnu et barns første sygedag, men vi foretrækker som regel at vende de seneste resultater i Superligaen, regeringsrokaden og den nye carport, der da vist står lidt skævt.

Men den måske vigtigste årsag til, at vores stemmer nu bliver efterlyst, er, at mange fædre i vores generation abonnerer på den såkaldte ’CTFD-metode’, som varmt kan anbefales.

For når man praktiserer den metode, så har man ikke behov for at debattere, om vi har ret til en sygedag mere, en firedages arbejdsuge eller til flere måneders barsel.

Lad mig kort resumere CTFD-metoden. CTFD stammer fra USA og står for Calm The Fuck Down, som vel bedst kan oversættes til; Så slap dog af, men som fungerer bedst uoversat.

Calm The Fuck Down er ikke en besked, man giver til sin treårige i et hysterisk anfald, når der ikke er flere ostehapser. Det er en besked til en selv. En indre remse, der bidrager til at bevare zen og roen i vores liv som fædre. Her er nogle eksempler:

Er du nervøs for, om dit barns ven har lært alfabetet før dit afkom? Calm The Fuck Down.

Er du nervøs for, at du ikke er den far, du troede, du ville være? Calm The Fuck Down.

Er du stresset over, at du skal hente de små i børnehaven før de andre? Calm The Fuck Down.

Er du nervøs for, om dine børn bliver mætte, når aftensmaden går i kaos? Calm The Fuck Down.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Føler du dig ramt, når du læser om speltmoren og hendes motionstossede mand i Politiken Søndag? Calm The Fuck Down.

Denne metode fungerer kun, så længe du gør dit bedste og elsker dit barn. Men gør du det, vil dit barn elske dig, og du vil opleve, at denne metode fungerer.

Heri finder Per Michael Jespersen nok hovedforklaringen på, at mange fædre ikke føler trang til at deltage i en debat, der dybest er en pseudodebat skabt af mødre og eksperter, som også kunne trænge til at Calm The Fuck Down.

For det er en metode, mange mænd praktiserer, og derfor fokuserer vi på at være de bedste fædre, vi kan, for vores højtelskede afkom. For de er det vigtigste i vores liv. I

kke en urimelig debat om vores familieliv, som vi dybest set selv har ansvaret for, og som vi ikke vil belemre Politikens læsere med. Og nu må I ha’ mig undskyldt – der er bleer, der skal skiftes.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden