Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
utroværdig? Så længe en stor gruppe vælgere opfatter forslag om forandring som utroværdige, fordi det er mere krævende at forestille sig det nye end at holde fast i det bestående, så vælger jeg side til fordel for de utroværdige, skriver Ole Birl Olesen (LA)
Foto: JENS DRESLING(arkiv)

utroværdig? Så længe en stor gruppe vælgere opfatter forslag om forandring som utroværdige, fordi det er mere krævende at forestille sig det nye end at holde fast i det bestående, så vælger jeg side til fordel for de utroværdige, skriver Ole Birl Olesen (LA)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Troværdighed er et andet ord for idéforladthed

Hvem i medierne har fundet på, at troværdighedsmålet er alfa og omega?

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Det er selvfølgelig bedre at være troværdig end at være utroværdig. Men da Columbus sagde, at han ville rejse ad søvejen til Indien, var der ikke mange, som mente, at han var troværdig.

Måske skulle man have bedømt ham på en anden målestok, også selv om han ikke kom til Indien, fordi Amerika lå i vejen?

Medierne er enige med sig selv om, at troværdighed er den vigtigste af alle egenskaber, som danske toppolitikere kan have. Der laves ustandseligt målinger af vælgernes syn på politikernes troværdighed, og læsere, lyttere og seere får at vide af de politiske kommentatorer, at det er et stort problem for politikere, hvis de ikke opfattes som troværdige.

Jo, det er det måske. Men det er vel et lige så stort problem for en politiker, hvis hun eller han opfattes som idéforladt, forstokket eller magelig.

Der synes, at være den generelle tendens, at politikere, som har ideer om, at landet kan styres på en væsentlig anden og bedre måde, bedømmes som mindre troværdige end de politikere, som i det store og hele bare vil bevare det politiske styre, som det er.

’Hvordan skulle det dog kunne lade sig gøre? Nej, lad os blive ved det sikre! Det er mere troværdigt, at det også vil fungere i fremtiden’, tror jeg, at mennesker, som er modstandere af forandring, tænker. Det ses meget tydeligt i mediernes målinger af danskernes syn på politikernes troværdighed.

Kristian Thulesen Dahl er f.eks. ifølge den seneste måling fra Gallup landets mest troværdige toppolitiker, for hans budskab til danskerne er, at alt så vidt som muligt skal forblive, som det allerede er.

Anders Samuelsen er omvendt den mest utroværdige, for han har masser af ideer til, hvordan Danmark kan blive et bedre land ved at gennemføre forandringer af det politiske system. Sådan er det, og det skal ingen klynke over.

Men hvem i medierne har fundet på, at lige netop troværdighedsmålet, der formentlig mest giver et billede af danskernes opfattelse af toppolitikernes grad af konservatisme, er alfa og omega og må fylde alt i en vurdering af politiske lederes egnethed og dygtighed?

Kristian Jensen og Bjarne Corydon er meget troværdige, fortæller målingerne os, men er det virkelig dem, som vælgerne helst vil have til at styre Danmark?

Jeg husker engang for ikke så mange år siden, da Svend Auken som formand for Socialdemokraterne høstede rekordstor opbakning til Socialdemokraterne, og da Uffe Ellemann-Jensen gjorde det samme for Venstre.

Jeg mindes ikke troværdighedsmålinger fra de år, men jeg tror ikke, at de to kan have fået en overvældende score på dem. Så vælgerne har nok haft blik for andre kvaliteter hos Uffe og Auken.

Jeg mener bestemt ikke, at der er et modsætningsforhold mellem at være troværdig og at være visionær. Man kan sagtens være begge dele på én gang.

Men så længe en stor gruppe vælgere opfatter forslag om forandring som utroværdige, fordi det er mere krævende at forestille sig det nye end at holde fast i det bestående, så vælger jeg side til fordel for de utroværdige.

Det, synes jeg, er det mest troværdige at gøre.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • 
  Folkemødet åbner. Statsminister Lars Løkke Rasmussen holder tale. Winni Grosbøll Borgmester. 
Christian Falsnæs performenskunstner får publikum sat i gang.

  Du lytter til Politiken

  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!
  14. juni: Kommer der snart en regering? Nååå nej... der er Folkemøde!

  Henter…

  Kristian Madsen og Amalie Kestler udpeger ugens vigtigste politiske begivenheder. Om regeringsdannelse og om Toga Vinstue. Og møder de politikere, som ellers burde bruge tiden på at danne en regering. Samt en der gik, og en der kom.

 • Du lytter til Politiken

  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...
  13. juni: Folkemøde - Hey, Danmark? Vi skal lige ha' en snak...

  Henter…

  I dag begynder fire dage med Folkemøde på Bornholm - uden den slags debatter, der normalt vækker de store følelser. På Folkemødet diskuterer man De Store Ting. Alt det, som det organiserede Danmark synes er væsentligt at snakke om. Men hvad er dét så?

 • 15.000 mennesker er ansat til at gennemse det indhold, som Facebook vil skåne sine brugere for – videoer af mord, henrettelser eller mishandling af børn. Men hvem er de mennesker, der hver dag renser ud i internettets allermørkeste sider? Politiken har fulgt to af dem. ​

Forsiden