Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


I Dan Parks spejlkabinet bliver ofrene til gerningsmænd

Vi har enslydende racismeparagraffer. Men Sverige bruger sine offensivt.

Debatindlæg

Senere på måneden udstiller Trykkefrihedsselskabet og galleriet Hornsleth & Friends kopier af ni værker, som den svenske provokatør Dan Park i sommer fik beslaglagt.

Ved Tingsretten i Malmø blev Park i august idømt seks måneders fængsel for hetz mod folkegrupper på grund af disse billeder.

Den hårde straf skyldtes, at Park flere gange tidligere er idømt betingede og mildere straffe for samme lovovertrædelse.

Flere af dommene er stadfæstet af højere instanser. Sagen rejser spørgsmålet om, hvor meget racisme vi kan tåle i et Europa, der presses af stadig større flygtningestrømme.

Sverige tager sig sin humanitære opgave alvorligt, og derfor er intet land mere interessant at tage ved lære af.

Svensk og dansk straffelov er næsten enslydende, når det gælder »hadforbrydelser«. Vi bruger blot ikke det udtryk. (Bestemmelserne findes i den danske straffelovs paragraf 266b, i den svenske brottsbalkens 16. kapitel, paragraf 8).

I Sverige straffes den, som ved sine udtalelser eller offentlige meddelelser truer eller udtrykker ringeagt for folkegrupper eller andre persongrupper med henvisning til race, hudfarve eller etnisk oprindelse, tro eller seksuel væremåde. ’Hetz mod folkegrupper’ straffes med fængsel i op til to år.

Racisme og diskrimination er et angreb på menneskets værdighed og de menneskerettigheder, vi i internationale aftaler har forpligtet os til at respektere. Ikke fordi vi er engle, men fordi vi gør alvor af at ville leve i samfund, der tilnærmer sig disse værdier. Hetz er begyndelsen til udgrænsning, til vold og tilintetgørelse af ofre for hadforbrydelser.

Tingsretten i Malmø anser otte af Parks ni udsagn for at være hetz mod mindretal. Derfor straffes deres ophavsmand. Domstolen gav Parks ofre, to sorte og to romaer, ret i deres klage.

»Den enkeltes beskyttelse mod krænkelser og nedsættende omdømme går i dette tilfælde forud for ytringsfriheden og retten til fri kunstnerisk udfoldelse«, hedder det i den lange og veldokumenterede dom.

Hornsleth & Friends vil gøre debatten, for slet ikke at tale om ytringsfriheden, en stor tjeneste ved at bringe dommen i sin helhed og i dansk oversættelse i det katalog, der forhåbentlig følger med udstillingen. Fordomme er som bekendt domme, man fælder, før man ved besked med sagen.

Hvorfor er Dan Parks retligt omdiskuterede billeder hetz mod mindretal? Det viser tre eksempler.

Malmøs jødiske mindretal protesterer, fordi de lægges for had, i øvrigt på grund af en konflikt i Israel, som ikke er deres. Hvad gør Dan Park? I 2009 lagde han perleplader med hagekors på gaden og anbragte en dunk med påskriften ’Zyklon B’ foran det jødiske forsamlingshus. Zyklon B var den giftgas, hvormed Hitler myrdede mere end en million jøder.

Jallow Momodou, en talsmand for Afrosvenskarnes Riksförbund, klagede i 2011 over en racistisk studenteraktion vendt imod ham selv. Park gengav ham derpå, og derfor, i rollen som lænket slave på en plakat med teksten: ’Vor negerslave er stukket af’.

I fjor protesterede Momodou over et overfald, udført af en flok muslimske mænd og kvinder i Kroksbäck i Malmø. Ofret, den dansk-gifte Yusupha Sallah, havde nær mistet livet. Hans lille søn led fysisk og psykisk overlast. Park udstillede ofret på en plakat, hvor Momodou og Sallah – sammen med en sort amerikaner – ses med løkker om halsen under teksten ’Hang-on Afrofobians’.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Park arbejder her med en satireform, der skal vise, at »mønten har to sider«. Han holder et spejl op for jøder og sorte. I det kan de se, at de selv optræder som racister over for det tolerante svenske samfund.

Med deres ømskindede beklagelser placerer de sig i en aggressiv offerrolle. De siger i virkeligheden: ’I vil gasse os’ og ’I vil lynche os som negerslaver’. Det, du siger, er du selv, lyder Parks alt andet end uskyldige budskab.

I Park-sagen optrådte også et romaægtepar, Kaldaras-Columber. Svensk politi har i årevis ført register over romaer, der kan have været i konflikt med loven. Det protesterede ægteparret imod i fjor.

Her svarede Park igen med en plakat med teksten ’Zigøjnerforbrydelser er noget godt’ – altså igen et udsagn, han ironisk tillægger sine ofre. Park siger til citat, at romaer må mene, at forbrydelse er godt, når de er imod registre.

Så grotesk forvrængede gengivelser af, hvad sorte, jøder og romaer måtte mene om deres medborgere, savner ethvert hold i virkeligheden. De er en hån, og de kan såvel i deres blotte udtryk som i deres skjulte ironi så had mod mindretal.

Forsvaret for lovstridig ytringsfrihed ligner af og til racisme på metadon.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden