Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Myterne om omskæring stortrives i medierne

Politikerne bør passe på ikke at påtvinge minoriteter velment, men vildledt omsorg

Debatindlæg

Siden høringen om drengeomskæring i Folketinget 22.10. og den efterfølgende debat i flere medier, står det klart, at en hel række myter er blevet ophævet til uimodsagte sandheder:

Nej, det er ikke indlysende, at omskæring krænker drengens rettigheder, det er faktisk det, som er til debat.

Selv om det gentages i en uendelighed, er det heller ikke sandt, at forskningen viser, at omskæring ødelægger den voksne mands seksualliv. Den nuværende sundhedsvidenskabelige evidens på området giver faktisk et helt andet billede.

Og intet tyder heller på, at en stor del af jødiske og muslimske mænd føler sig krænket af deres forældres valg på deres vegne.

Faktisk er det kun en ganske lille gruppe af jødiske og muslimske mænd, der er stået frem og har fortalt offentligheden, at de oplever en følelsesmæssig smerte ved at være blevet omskåret som små.

Nu hævder foreningen Intact Denmark, at den kender til et stort antal anonyme ofre for omskæring.

Og for at føje spot til skade hævdes det også fra mange sider, at jøder og muslimer slet ikke kan udtale sig om omskæring, fordi de alle er hjernevaskede eller ligger under for gruppepres, ’kognitiv dissonans’ og patriarkalsk tvang.

De må med andre ord ikke selv høres i en sag, som direkte omhandler dem.

Men Folketingets overvejelser om et forbud mod omskæring kan selvsagt ikke baseres på myter, fordomme og løse rygter.

Det er på høje tid at sende antropologer, religionssociologer, læger og andre relevante forskere i marken og undersøge, hvordan det egentlig står til. Hvad siger de muslimske og jødiske drenge og mænd om det at være omskåret, når de kan tale anonymt med forskere?

Hvordan praktiseres omskæring egentlig i Danmark i dag?

Sker ritualet i hjemmet, på en klinik, eller i udlandet under familiebesøg?

Og hvor mange bliver egentlig omskåret? Hvad vil reaktionen være på et forbud?

Ingen skærer forhuden af for sjov

Sagen er, at vi ved utrolig lidt om disse aspekter: Måske ser virkeligheden helt anderledes ud end de forestillinger, som nu præger debatten. Og det er absolut muligt at belyse disse aspekter, så politikerne ikke handler i blinde.

Politikerne bør forholde sig til den mulighed, at hvis de drenge og mænd, det hele handler om, gerne selv vil frabede sig et forbud – er der måske tale om, at andre forsøger at påtvinge minoriteterne en velment, men vildledt omsorg.

Og der skal handles nu, inden meget negative billeder af danske jøder og muslimer som børnemishandlere breder sig ud i samfundet, drevet af vandrehistoriernes fortællinger om tvang og vold, ødelagte seksualliv, overgreb og krænkelser.

Vi har brug for et kig på virkeligheden.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden