Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tabu. Vi skal gribe ind nu og bryde tabuet, mener dagens debattører. Tegning: Jørn Villumsen

Tabu. Vi skal gribe ind nu og bryde tabuet, mener dagens debattører. Tegning: Jørn Villumsen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Julen har djævlelyd for børn af alkoholmisbrugere

Vi har pligt til at hjælpe dem med at bryde tabuet.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Julen har djævlelyd. Sådan beskriver en af de unge, der har gået i terapi i Tuba, den tid, vi alle nu går i møde. Og hun er ikke den eneste. Fire ud af ti børn og unge af alkoholmisbrugere har det som hende. Julen er ikke for børn. Af misbrugere.

I Danmark taler vi meget om alkohol. Og vi drikker meget af det. Alligevel er det enormt tabubelagt at tale om, at nogen drikker for meget. Det er, som om det med alkohol bare er en accepteret del af kulturen. Der er ikke rigtig nogen, der tør sige det højt, når andre drikker for meget.

Vi blander os ikke. Vi vil i hvert fald ikke gøre os til dommere over for andre, for vi drikker måske også selv lidt. Og hvor meget skal der i grunden til, før man kan sige, at det er for meget? Hvornår bliver forbruget af alkohol til et misbrug?

I juletiden er forventningerne til hygge og nærvær skruet helt i vejret. Der er flere anledninger til at drikke helt legalt. Den cocktail er særlig sårbar for børn af misbrugere. Julen minder dem om alt det, der kunne have været godt og hyggeligt. Alle ønskerne og drømmene om at være en normal familie bliver brutalt taget fra dem på grund af et alkoholproblem, der ikke engang er deres eget.

Det er forældrene, der bliver så fulde, at børnene må putte dem kl. 21, med uåbnede gaver under træet. Det er forældrene, der tænker mere på, om der er nok Barolo, end om Sofie er tilfreds med at skulle sørge for maden og for gaven til lillebror igen i år.

Det er ikke mængden af alkohol, der afgør, om det er for meget. Det er konsekvensen, der afgør det. Konsekvensen for den, der drikker, men i særlig høj grad konsekvensen for omgivelserne. Det er for meget, når det går ud over børnene!

Hver tiende ung i Danmark er negativt belastet på grund af deres forældres alkoholproblemer. Det er næsten 125.000 unge. Hver eneste en er en for mange.

I foråret besøgte Red Barnet 90 skoler, og Tuba har besøgt 30 skoler rundt om i landet i år. Vi har talt med tusindvis af børn og unge om konsekvenserne af at vokse op i en familie med alkoholproblemer. Vi talte med dem om, hvem de kan snakke med, og hvor de kan få hjælp. Og vi lyttede til deres historier. Mange af dem fortalte om problemer hjemme. De fortalte om utryghed, omsorgssvigt og om problemer med forældres alkoholmisbrug.

De fortalte også om, hvor svært det er at få brudt det store tabu, som alkoholmisbrug er. Ikke desto mindre er det lige præcis det, børnene har brug for hjælp til. De har brug for nogen, der tør spørge, hvordan de har det. Nogen, der tør sige højt, at det ikke er okay, at forældre drikker for meget og svigter børnene. Nogen, der er klar til at hjælpe børnene. Det kræver mod. Men det er her, at man som medborger kan gøre en kæmpe forskel.

Samfundet tilbyder også hjælp til udsatte familier og til børn og unge. Folketinget vedtog i sommer en behandlingsgaranti for børn af misbrugere. Det er et stort skridt for børnene. De har brug for at vide, at de kan få hjælp til at bearbejde de alvorlige konsekvenser. Uden behandling er alternativet i værste fald et liv med psykiske problemer, lavt selvværd, spiseforstyrrelser, selvmordstanker eller generelt dårlig trivsel.

Men hvorfor vente med at gribe ind, til der er brug for langvarig terapi? Hvorfor ikke gribe ind nu og hjælpe børnene med at bryde tabuet?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Det er altså ikke så svært. Tal med børnene. Vis interesse, uden at tro at du skal løse alle problemer i den ene samtale. Børnene ved godt, at løsningen ikke altid er så enkel. Hvis den var, havde de allerede fundet den. Børnene lever med problemerne hver dag. De går ikke i stykker, fordi du stiller spørgsmål og måske er lidt usikker. Måske bliver de faktisk stærkere af det. Fordi de oplever, at der er en voksen, der gerne vil hjælpe dem.

Børn har ret til at vokse op i tryghed. Børn har ret til at være børn, lige indtil den dag de er gamle nok til at blive voksne.

Og husk, vi har alle sammen pligt til at underrette de sociale myndigheder, hvis eller når vi får kendskab til, at et barn eller en ung under 18 år lever under forhold, der bringer dets sundhed eller udvikling i fare.

Det kræver kun én enkelt voksen at ændre et barns liv.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden