Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Glem fuld valuta i sexlivet

Vi må vælge mellem tryghed og frihed.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Kernefamilien er død, parforholdet er på retur. En forklaring er, at vort sexliv også er dødt. Politikens artikelserie ’Den eneste ene’ er i hvert fald bærer af budskabet om, at begæret kvæles af tryghed.

Forskere og andre fagfolk har fundet frem til det helt utrolige, at frekvensen, intensiteten og variationen i vort sexliv aftager med parforholdets varighed.

Men hvordan kan det være en sensation? Vi ved det jo alle: Efterhånden som parforholdet udvikler sig, kommer vanerne.

Vi har mange andre gøremål, hvor boligen skal passes. Og børn, der jo betyder, at sexlivet bliver langt mindre spontant. Men jo også, at vi positivt set vænner os til hinanden, lærer hinandens behov at kende. Og har man først levet sammen i en årrække, er det vel helt naturligt, at man tænder mindre på hinanden rent seksuelt.

Hertil kommer, at der vist nok er noget med de der hormoner, som ikke pulserer helt så meget, når man er i fyrrerne, som da man var i tyverne!

Tryghed findes i parforholdet og familien. Men så skal man jo overgive sig til fællesskabet med dets krav om kompromiser, begrænsninger og mangel på frihed

Det er jo klart, at det går galt i parforholdet, hvis forelskelsen og sexlivet er kriteriet for kærlighed. Så kommer parterapi og måske skilsmisse på tale.

For vi finder os ikke i noget. Vi vil have noget ud af det, der skal være fuld valuta i sexlivet helst hver gang.

Vi bryder os ikke om for mange kompromiser. Men netop kompromiset er en betingelse for at skabe det fællesskab, som et parforhold og senere en familie udgør. Et kompromis, der indebærer, at man accepterer, at sexlivet ikke er, hvad det var tidligere.

Det handler i virkeligheden om at vælge mellem tryghed og frihed. Tryghed findes i parforholdet og familien. Men så skal man jo overgive sig til fællesskabet med dets krav om kompromiser, begrænsninger og mangel på frihed.

Og det lader sig dårligt realisere, hvis man tudes ørerne fulde om, at hvis du ikke har et helt vildt og uhæmmet sexliv, for så er der jo noget galt med dig. Ikke mindst hvis du tænker og føler, at sex godt nok er rart og vigtigt, men at der også er så meget andet i dit parforhold: tryghed, fællesskab, forpligtethed, kammeratskab og ja: partnerskab!

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden