Tegning: Roald Als

Tegning: Roald Als

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Millionærskatten er som ’Cuba uden sol’

Det er ofte en dårlig idé at øge marginalskatten.

Debatindlæg

Rune Lykkeberg bragte i Politiken (31.12.) et stort interview med den populære franske økonom Piketty.

Desværre blev Piketty ikke konfronteret med sine ekstreme politik-anbefalinger. Anbefalinger, han prøver at sælge til resten af verden, men som hans hjemland nu vender ryggen til.

Piketty anbefaler en marginalskat på 80 pct. for personer med høj indkomst. I Frankrig har man de seneste 2 år afprøvet Pikettys anbefaling, nemlig en skat på 75 pct. for indkomster over 1 mio. euro.

Denne millionærskat er blevet støttet af Piketty, der endda mente, at den ville inspirere andre lande til også at indføre millionærskat. Sådan er det ikke gået. Frankrig har fra årsskiftet afskaffet millionærskatten. Erfaringerne har ikke været så gode, og den nuværende socialistiske økonomiminister har betegnet millionærskatten som »Cuba without sun«.

Hvis millionærskatten havde gavnet fransk økonomi, havde den socialistiske regering formentlig ikke afskaffet den pr. 1. januar i år. Samtidig er den socialistiske regering slået ind på en mere liberal økonomisk politisk vej, hvor man sænker arbejdsgiverafgifterne og liberaliserer lukkelov, busdrift mv. Og ikke mange lande taler om at indføre en millionærskat.

Herhjemme har ingen politikere i Folketinget taget Pikettys ekstreme forslag op. Det tætteste vi kommer det, er Enhedslisten, der anbefaler en marginalskat på 72 pct.

Hvis millionærskatten havde gavnet fransk økonomi, havde den socialistiske regering formentlig ikke afskaffet den pr. 1. januar i år

Det er ganske veldokumenteret, at højere marginalskat for de mest produktive personer reducerer velstanden.

Herhjemme har de økonomiske vismænd beregnet, at en forhøjelse af marginalskatten med 6 pct.-point for de 10 pct. rigeste vil svække velstanden og reducere skatteprovenuet med 500 mio. kr. Dvs., at der er råd til 1.000 personer færre ansatte i den offentlige sektor. Indførelsen af en marginalskat på 80 pct. (mod 56 pct. i dag) for personer med høje indkomster vil have som konsekvens, at meget produktive personer vil arbejde mindre.

Det kan betyde, at den selvstændigt erhvervsdrivende vælger at sige nej til nye kunder og nye investeringer. Vismændenes beregning illustrerer, at det ofte er en dårlig idé at øge marginalskatten for de mest produktive. Gad vide, om ikke det har været medvirkende til, at Thorning droppede tankerne om en millionærskat.

Piketty ønsker også at indføre en formueskat på op til 2 pct. for nogle formuer. Det lyder ikke af meget, men det er en rigtig hård beskatning. Kombinationen af en formueskat og den eksisterende aktie- og kapitalindkomstbeskatning indebærer nemt et konfiskatorisk niveau for kapitalbeskatning. En formueskat vil derfor gøre det mindre attraktivt at spare op og investere i danske virksomheder.

Danmark havde indtil 1996 en formueskat, som blev fjernet af Nyrup, og den bør ikke genindføres.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden