Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

Tegning: Jørn Villumsen.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hvis Danmark var som Sønderborg, så stod vi bedre økonomisk, socialt og kulturelt

Sønderborg har højere eksport, flere i uddannelse og bedre integration.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Forfatteren Erling Jepsen giver sit bidrag til udkantsdebatten i et interview i Politiken debatsektion 7.3, hvor han begræder sin egen hjemegns forfald.

Vidste man ikke bedre, kunne man forveksle ham med forfatter Jens Smærup Sørensens figur Søren Lundbæk, der i romanen ’Mærkedage’ er nordjysk fraflytter, men nu fuldt og helt betragter sig som en del af den globaliserede og multikulturelle internationale samfundsorden. Men altså kun så længe det ikke gjaldt hans egen hjemby Staun, hvor enhver forandring eller økonomisk fremskridt er som en forringelse eller vulgarisering.

LÆS INTERVIEWET

Som hos Søren Lundbæk gør det ondt på Jepsen, når købmanden og sygehuset lukker i Sønderjylland, selv om det samme sker på Frederiksberg og på Amager. Sønderborg er ifølge Jepsen det endelige bevis på, at provinsen er fortabt og skal afstås til tyskerne: Kasernen og sygeplejeskolen er lukket, og gennemsnitsalderen bliver højere.

Men Sønderborg er ikke fortabt. Den er tværtimod et bevis på provinsens evne til at skabe sin egen udvikling og bidrage til samfundet på trods af den statslige centralisering. Hvis bare Danmark var som Sønderborg, så stod vi bedre økonomisk, socialt og kulturelt.

En ting er, at byen har befolkningsfremgang, og at arbejdsløsheden er under landsgennemsnittet og faldende. Noget andet er, at Sønderborg er vores lands næstbedste bud på en europæisk kulturhovedstad og stadig har symfoniorkester og kulturtilbud, der rækker langt ud over, hvad man kan forvente af en by med små 30.000 indbyggere.

Hvis bare Danmark var som Sønderborg, så stod vi bedre økonomisk, socialt og kulturelt

Men sagen er også, at hvis hele landet var som Sønderborg, ville vi være markant rigere og have markant færre sociale problemer. Først og fremmest huser kommunen flere af landets store eksportvirksomheder og sikrer, at Sønderborg har en eksportandel, der er en halv gang højere end landsgennemsnittet, og blivende konkurrencedygtige industriarbejdspladser, der er med til at hive valuta hjem til velfærd, kulturpenge og livsvarige forfatterydelser.

Men lige så vigtigt er det, at man i Sønderborg formår at motivere de unge til at tage en uddannelse: Langt flere unge end landsgennemsnittet får her en ungdomsuddannelse modsat i hovedstaden. Og endelig er Sønderborg blandt landets bedste til at integrere flygtninge og familiesammenførte.

På den måde er Sønderborg et godt billede på den danske provins. Hovedstaden har sine egne kvaliteter, men som samfund skal vi hellere tage ved lære af Sønderborg.

Resultatet vil være højere eksport, flere i uddannelse og bedre integration.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden