Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hvorfor vil de borgerlige partier straffe børn?

Det borgerlige forslag vil betyde, at børn ned til 5. klasse kan få en egentlig dom og en plettet straffeattest.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Partierne bag Lars Løkke Rasmussen vil sænke den kriminelle lavalder til 12 år. Argumentet er ikke, at ungdomskriminaliteten stiger. Tværtimod er den historisk lav. Den er faldet med hele 66 pct. siden 2006.

Argumentet er heller ikke, at de lande, der har en lavere kriminel lavalder end Danmark, har mindre ungdomskriminalitet. Sammenlignet med andre lande er unge i Danmark langt mindre kriminelle. Samtidig peger ingen eksperter på området på, at det er en god idé.

Denne form for politisk vanvidskørsel er ikke - og bliver aldrig - socialdemokratisk politik

Et sidste desperat argument fra den borgerlige fløj for at sænke den kriminelle lavalder kunne være påstanden om, at unge spekulerer i, hvornår de kan straffes. Også det argument er hullet som en si. I så fald skulle kriminaliteten være steget blandt de 14-årige, da vi i 2011 valgte at tilbageføre lavalderen fra de borgerliges 14 til vores 15 år. Men det skete ikke. Tværtimod.

Antallet af 14-årige, der begår kriminalitet, er faldet markant de seneste år. Det eneste argument for at straffe børn ned til 12 år synes at være, at forslaget samler de fire partier bag Lars Løkke Rasmussen. Jeg savner, at de fire borgerlige partier sagligt begrunder, hvorfor de vil ændre den kriminelle lavalder. Ikke bare floskler og retorik om, at unge skal straffes. Men reelle argumenter for forslaget.

Vi må aldrig acceptere, at unge begår kriminalitet. Vi skal blive endnu bedre til at forebygge kriminalitet. Og selvfølgelig skal der være sanktioner – både i forhold til børnene og deres forældre – hvis de bryder loven. Ellers risikerer vi, at den fremtidige kriminelle løbebane kridtes op.

Men det borgerlige forslag vil betyde, at børn ned til 5. klasse kan få en egentlig dom og en plettet straffeattest, som vil følge med videre i uddannelsessystemet og ud på arbejdsmarkedet. Et forhold, som samtlige fageksperter på området advarer imod, fordi det gør det sværere at holde de unge ude af kriminalitet senere i livet.

Tilbage står, at partierne bag Løkke er langt mere optagede af tomme symboler end en effektfuld indsats, der kan bekæmpe ungdomskriminalitet. I stedet for at fortsætte med de løsninger, der åbenlyst virker, vil de eksperimentere med børnedomstole og en kriminel lavalder på 12 år.

Denne form for politisk vanvidskørsel er ikke – og bliver aldrig – socialdemokratisk politik. Vi skal have flere børn og unge ud af kriminalitet. Lad os nu holde fokus, selv om der venter et valg forude og de borgerlige mangler et samlingspunkt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden