Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Tegning: Philip Ytournel. KLIK PÅ TEGNINGEN FOR FULD STØRRELSE

Tegning: Philip Ytournel. KLIK PÅ TEGNINGEN FOR FULD STØRRELSE

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Vi mænd må stoppe med at opføre os så patriarkalsk

Alt for mange mænd opfører sig sexistisk, fordi de har nedarvet retten til at dominere over kvinder.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

»Næsten uanset hvor jeg kigger hen, oplever jeg en virkelighed, hvor mænd dominerer over kvinder. Mange føler, at de har ret til det. Hele vores verdensopfattelse tager jo stadig afsæt i den hvide, heteroseksuelle mands måde at opføre sig på. Han er normen, mens alt andet – kvinder og homoseksuelle eksempelvis – er afvigere. Men det er en primitiv misforståelse, som er med til at opretholde et patriarkalsk samfund, vi må gøre op med«.

Sådan lyder det fra forfatteren Henrik Marstal, der med sin nye bog, ’Breve fra en kønsforræder’, vender sit eget køn ryggen. Marstal kalder sig selv for kønsforræder og feminist, og han mener, der er meget lang vej, før de to køn er ligestillet herhjemme.

Hvordan oplever du konkret mænds dominans?

»Mange mænd vurderer kvinder – alt fra deres kærester til kolleger – ud fra deres evne til at tiltrække sig seksuel opmærksomhed. Det har altså en enorm betydning, hvorvidt kvinden er smuk eller grim, om hun er ung, midaldrende eller ældre. Mange kvindelige politikere oplever jo også konstant at blive seksualiseret af mænd, der aldrig kommer til at møde dem, men alligevel føler, at de er i stand til at fælde en dom. De færreste vil nok stå ved, at de bedømmer kvinder på den måde, men det sker hele tiden«.

Men i dag er vi da ekstremt opmærksomme på, når mænd dominerer over kvinder?

»Ikke nødvendigvis, for dominansen foregår også på niveauer, som vi i stor stil accepterer som helt uskyldige. Tag eksempelvis det behov, mange mænd har for at opføre sig galant: De farer hen for at holde døren, trække stolen ud eller bære poserne hjem, så kvinden ikke skal lide overlast.

Hvorfor mener du, at det er dominans? Mange kvinder vil nok mene, at det er dejligt ...

»Ja, fordi de er opdraget til at bifalde det og undertiden også nyder opmærksomheden, men grundlæggende er der jo tale om en mekanisme, som tvinger kvinden ned i en position, hvor hun skal spille den svage part, der skal være taknemmelig over, at manden kommer og ’redder’ hende. Mændene ønsker måske på overfladen bare at hjælpe, men næste gang burde de prøve at spørge sig selv, om de gør det for at styrke deres egen mandighed, altså for at dække et egoistisk behov, eller om de gør det, fordi hun reelt har brug for hjælp«.

Ifølge Henrik Marstal er der sket meget på ligestillingsområdet de seneste 50 år, men netop derfor har vi måske så svært ved at se, hvor det brænder på nu og her.

Mange mænd er enormt hurtige til at gribe til sexistiske jokes, når de snakker med andre mænd

»Jeg anerkender da fuldt ud, at der er sket meget. Og derfor kan det også være rigtig svært at få øje på, hvor det patriarkalske samfund findes i dag. Kigger man i udgaver af ALT for damerne eller Femina fra sidst i 1950’erne, fremstår kvindesynet jo nærmest som en stor joke, så nedladende og uforskammet er det. Men ligesom vi kan se tilbage med forargelse, vil der også om 30 år kunne pilles masser af ting ud af vores nuværende samfund, som vil vække harme«.

Giv et konkret eksempel

»Kast bare et blik på hele reklameindustrien. På et tidspunkt kørte et fitnessfirma med et indmeldelsestilbud på én krone, hvor man i kampagnen havde afbilledet to smukke kvinder, der svedigt lænede sig op af en stripperstang. Teksten til reklamen lød: ’Kald os bare billige’. Den slags refererer jo til en forældet, men desværre stadig gangbar tankegang, hvor kvinden byder sig til for manden«.

Kvinder er vel ikke de eneste ofre for patriarkalske normer. Kan mænd ikke også føle sig klemt af at skulle leve op til maskuliniteten?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

»Jo, rigtig mange mænd er uden tvivl ofre for egne patriarkalske kønsnormer, fordi de bliver låst fast i forventninger om bestemte måder at opføre sig på. Når en mand eksempelvis lægger an på en kvinde på en grænseoverskridende måde, kan det hænge sammen med, at han selv har en forventning om, at det er sådan man gør, for ’kvinder kan jo godt lide, at en mand tager initiativ’. Så i stedet for blot at invitere til en kop kaffe, kommer han i et splitsekund til at gå otte skridt for langt, selvom det ikke var hans egentlige intention«.

Er det kun i mødet med kvinder, at mænd skal leve op til det patriarkalske ideal?

»Det er også mand og mand imellem. Mange mænd er enormt hurtige til at gribe til sexistiske jokes, når de snakker med andre mænd. De forstår slet ikke alvoren i, hvad det betyder at diske op med en snak om bryster hen over frokostbordet for at skabe lidt god stemning. Måske tænker de, at det er relativt uskyldigt, så længe kvinder ikke hører det, men det er jo grundlæggende med til at cementere billedet af, hvordan man som mand skal forholde sig til kvinder«.

Ifølge Marstal er mænd slet og ret fantasiløse, når det drejer sig om at nytænke gamle vaner og handlemåder.

Dominansen foregår også på niveauer, som vi i stor stil accepterer som helt uskyldige

»Alt for mange mænd – selv de, der ikke føler sig tilpas i det patriarkalske – reproducerer de samme maskuline normer i stedet for at nytænke tingene på en måde, så man sagtens kan blande langt mere feminine værdier ind i sit liv. Se nu bare på, hvordan mænd går klædt. Der findes nærmest kun to muligheder: jakkesæt eller jeans og T-shirt. Hvorfor går mænd dog ikke mere med høje hæle, fjerboa, sminke og cigaretrør?«

Det er måske også i overkanten...

»Jamen pointen er ikke, at det skal ligne et karneval, men det er da tankevækkende, at der findes så mange udtryksmuligheder, og alligevel har det heteronormative værdisæt indsnævret kønskoderne så meget for manden, at han måske lige knap kan strække det eksperimenterende element i sin beklædning til et armbåndsur og en tatovering. Det er jo ikke fordi, kvinder bliver mere eller mindre undertrykt af, at mænd går i kjole, men det er et billede på, hvor svært mænd har det med at tage feminine træk ind i deres udseende såvel som at gå på kompromis med deres maskuline handlinger«.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Så hvad opfordrer du mænd til at gøre ved situationen?

»Vi skal lære, at verden ikke består af to rendyrkede køn, men at kønnet tværtimod er en langt mere flertydig størrelse, end vi er vant til at opfatte det som. Først når vi forstår det, kan vi begynde at kigge mere på mennesket bag kønnet frem for at vurdere alting ud fra, hvor godt kvinden eller manden lever op til en forældet og falsk kønskategori. I bund og grund handler det om, at mænd skal sætte forventningsbarren lidt højere for, hvor godt vi evner at behandle kvinder som ligestillede. Vi kan jo sagtens«.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden