Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Lukket. De lovede stramninger vil i værste fald blot skubbe asylansøgerne til andre lande med mindre kapacitet end Danmark, og dermed starte det såkaldte kapløb mod bunden. Tegning: Per Marquard Otzen

Lukket. De lovede stramninger vil i værste fald blot skubbe asylansøgerne til andre lande med mindre kapacitet end Danmark, og dermed starte det såkaldte kapløb mod bunden. Tegning: Per Marquard Otzen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Vi har rigeligt råderum til at modtage flere flygtninge

Alle lande kæmper om at være det mindst attraktive modtagerland, det vil i sidste ende resultere i de værst tænkelige vilkår for flygtningene.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Den seneste tid er der med rette blevet sat spørgsmålstegn ved udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) påstand om, at opholdsvilkår helt tydeligt betyder noget, når flygtninge vælger, hvilket land de rejser til. Der er nemlig intet forskningsbaseret grundlag for påstanden.

Men ét er, om det overhovedet er muligt at skubbe flygtningestrømme videre – noget helt andet, om det er ønskværdigt.

20.7. udtalte Inger Støjberg til Berlingske, at Danmark ligger helt i top, hvad angår modtagelsen af asylansøgere. Det er så flot en placering, at denne ifølge ministeren tåler forringelser. Men ligger Danmark virkelig så flot placeret? Ikke hvis man korrigerer for velstand.

De lovede stramninger på udlændingeområdet vil i bedste fald ingen effekt have på tilstrømningen af asylansøgere til Danmark

Med sine 14.715 asylansøgere i 2014 var Danmark det land i EU med 11.-flest asylansøgere. Det absolutte antal siger nu ikke så meget i sig selv, da det ikke indeholder informationer om landets størrelse.

En anden populær opgørelsesmetode er derfor asylansøgere per indbygger, og det er da også denne opgørelsesmetode, Inger Støjberg henviser til, da Danmark her ligger på en flot 6.-plads blandt de 28 EU-lande.

Denne opgørelsesmetode siger dog ikke direkte noget om et lands kapacitet til at modtage flygtninge. En mulig måde at tilnærme sig denne på er ved at tage højde for landets økonomiske velstand ved at korrigere antallet af asylansøgere for landets bnp per indbygger.

Gør man dette, ryger Danmark ud af top-10 og ned på en 13.-plads, langt efter vores nabolande Tyskland og Sverige, men også efter lande som Ungarn, Bulgarien, Polen, Italien og Grækenland. Således tog knap halvdelen af EU’s medlemslande flere asylansøgere end Danmark i 2014, når man korrigerer for velstand. Der er altså rigeligt med råderum til at tage mere ansvar.

I stedet er regeringen i gang med at gøre det modsatte. De lovede stramninger på udlændingeområdet vil i bedste fald ingen effekt have på tilstrømningen af asylansøgere til Danmark. I værste fald vil strømmen skubbes videre til andre lande, hvoraf flertallet har mindre kapacitet til at modtage end Danmark og måske tilmed starte det såkaldte kapløb mod bunden.

En situation, hvor alle lande kæmper om at være det mindst attraktive modtagerland, vil i sidste ende resultere i de værst tænkelige vilkår for flygtningene og ingen ændring i flygtningestrømmene.

Hvis regeringen i stedet for at fokusere på at mindske antallet af asylansøgere fokuserede på at give de mennesker, der grundet sociale, økonomiske, politiske, og miljømæssige forhold forlader deres hjemland bedre vilkår i modtagerlandet, ville Danmark ikke blot kunne være stolt af at hjælpe mennesker i nød, men måske ligefrem opnå den topplacering, ministeren henviser til.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden