Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Mette Dreyer

Tegning: Mette Dreyer

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Aviser har også ansvar for, at vi isolerer os

Flygtningesituationen beskrives kun som ragnarok.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

På forsiden af en dansk avis var et stort fotografi af bådflygtninge i Middelhavet på vej til Europa, og med store bogstaver stod ’VELKOMMEN’. Til højre ’Hvad du kan gøre, se side 3-4’, og til venstre ’Hvad politikerne kan gøre, se side 5-6’.

I en anden dansk avis lød forsiden: ’Naturligvis klarer vi det. Mange tusinde flygtninge har brug for senge og tøj, medicin og sprogkurser. Det klarer vi kun, fordi så mange danskere hjælper til som aldrig før’. Derunder et fotografi af en syrisk flygtningedreng med dannebrog i hånden inden flyrejsen til Danmark.

Og derefter en side med overskriften ’Hvordan kan jeg hjælpe? Du har tid, plads eller penge og vil hjælpe flygtningene?’. Hele siden indeholdt en grafisk oversigt over mulighederne med henvisning til hjemmesider, hvor man kan melde sig eller søge nærmere oplysninger.

I udlandet sammenlignes Danmark med Ungarn

Desuden var der et interview med en dansk migrationsekspert ved Universitetet i Oxford, der udtalte: »I intet andet EU-land oplever flygtninge så megen hjælpsomhed som i Danmark. Der findes også hjælpere andre steder, som på Lesbos og på Lampedusa, i Milano og Calais, men i de andre EU-lande koncentrerer engagementet sig om hotspots på flygtningeruterne.

I Danmark har frivillige foreninger en tilgang, som ikke er set i mange år, og denne bevægelse vil ændre landet. Ikke kun fordi hjælperne ændrer synet på de fremmede, men også fordi hjælperne har en støtte, som man ikke havde tidligere. Det drejer sig ikke mere om en velkommen-kultur, men om et velkommen-samfund. Der findes også danskere, der hetzer mod udlændinge. De mennesker, der hjælper, er stille, men de er i overtal«.

Nogle danske aviser bærer et stort ansvar for, at Danmark isolerer sig og har en anden holdning end den i Tyskland

Desværre er dette en drøm. Læseren vil vide, at det ikke handler om Danmark. I udlandet sammenlignes Danmark med Ungarn. Men det er ikke en utopi. Det er vores naboland Tyskland, og det er citater fra tyske aviser. Ikke venstreorienterede, sekteriske aviser, men den kulørte formiddagsavis Bild Zeitung, ugeavisen Die Zeit, der er den avis, der læses af flest tyskere, og Süddeutsche Zeitung fra det konservative Bayern. Et Tyskland, der regner med, at der alene i år kommer ca. 800.000 flygtninge.

Nogle danske aviser bærer et stort ansvar for, at Danmark isolerer sig og har en anden holdning end den i Tyskland, og for, at de danske politikere har berøringsangst selv over for et forpligtende samarbejde med de andre EU-lande. Disse aviser har nemlig valgt at skildre flygtningespørgsmålet som et skrækscenarie, hvor horder af flygtninge er på vej hertil og det hele vil ende i et stort ragnarok.

Når danske aviser vælger at problematisere i stedet for at være konstruktive, har det en afgørende indflydelse på politikerne. Jeg foreslår derfor, at chefredaktørerne tager et studieophold hos Die Zeit, Bild Zeitung eller Süddeutsche Zeitung for at lære, hvordan den danske presse kan bidrage til at gøre Danmark til et foregangsland vedrørende den største humanitære udfordring nogensinde.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden