Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Tegning. Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Det er ikke synd for os, men for dine børn

Der skal undervises mere og alle skal løbe hurtigere. Det kan vi ikke være bekendt.

Debatindlæg

Regeringen har varslet massive besparelser på gymnasieområdet. På Borupgaard Gymnasium betyder besparelserne, at hver lærer skal have minimum et ekstra hold.

Vorherre bevares, tænker du sikkert. Et ekstra hold, hvor hårdt kan det lige være? I kan vel bare genbruge forløb og undervisningsmetoder.

Ja, det har du ret i. Det kan vi sagtens. Men det er ikke problemet. Besparelserne er ikke synd for os, men for vores elever, dine børn og den fremtid, vi går i møde.

Hvis vi skal løbe hurtigere, bliver der simpelthen mindre tid til den enkelte elev, mindre tid til dit barn.

Der bliver mindre tid til Peter, der har svært ved at knække koden i matematik. Som det er nu, får han ekstraundervisning af sin matematiklærer i skemalagte moduler, men vil der være tid til det fremover?

Der bliver mindre tid til Hans og Shida, der kommer fra gymnasiefremmede hjem. Som det er nu, får både Hans og Shida (og alle andre elever) tildelt en mentor blandt lærerkollegiet, der følger dem og deres læring tæt i 1.g., men vil der være tid til det fremover?

Der bliver mindre tid til Sara og Mohammed, der er højtbegavede og derfor har brug for ekstra udfordringer. Som det er nu, har vi flere talentprogrammer på gymnasiet, og vi tilrettelægger vores undervisning, så den også udfordrer de særligt dygtige, men vil der være tid til det fremover?

Nej, det vil der formentlig ikke.

Ifølge politikerne vil besparelserne ikke betyde forringelser i kvaliteten af undervisningen, men det regnestykke går simpelthen ikke op.

Når vi efter sommerferien skal undervise mere, vil det betyde mindre tid til Peter, Hans, Shida, Sara og Mohammed. De vil simpelthen få en dårligere uddannelse end deres storesøskende.

Kan vi være det bekendt over for de unge?

Og hvad med de videregående uddannelser, der skal aftage vores elever, der bliver dårligere klædt på til det faglige niveau, der kræves – kan vi være det bekendt over for dem?

Og kan vi overhovedet være det bekendt over for erhvervslivet, der tørster efter kvalificerede, fagligt dygtige, motiverede unge mennesker?

Nej, det er ikke synd for os. Det er synd for de elever, der ikke får den uddannelse, de kunne have fået.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?
  Hør podcast: Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump?

  Henter…

  Klaus Riskær - Danmarks Donald Trump? Klaus Riskær er tilbage på avisernes forsider. Han rejser sig altid igen, uanset om han går konkurs, bliver ekskluderet eller sat i fængsel. Og nu stiller han op til Folketinget. Men hvad driver ham? Og kan det passe, at han i dag er mere til klima og social retfærdighed end til utæmmet kapitalisme? Eller er han – som nogle mener – det danske svar på Donald Trump?

 • 
  A male giant panda from China named Cai Tao eat eats a stick at Taman Safari Indonesia zoo in Bogor, West Java, Wednesday, Nov 1, 2017. Giant pandas Cai Tao and Hu Chun arrived Indonesia last month as part of China's "Panda diplomacy." (AP Photo/Achmad Ibrahim)

  Et kongerige for to pandaer? Kun Kinas allerbedste venner får lov at lease et par af de sjældne pandabjørne, sagde den kinesiske præsident Xi Jinping, da han lovede Danmark et par. Kina har flere gange brugt de sjældne dyr som en brik i deres udenrigspolitik. Men hvad har Danmark givet køb på, for at blive en af Kinas allerbedste venner? At tale om Tibet?

 • 
  Arkitekt Jørn Utzon viser prototype på etfamiliehus i 1969.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?
  Hør podcast: Jørn Utzon – glemte Danmark sin største arkitekt?

  Henter…

  I dag er der premiere på dokumentarfilmen ’Jørn Utzon – manden & arkitekten’ om den dansker, der bl.a. tegnede Sidney-operaen: En bygning, der regnes med blandt det 20. århundredes mest ikoniske bygningsværker. Men hvordan endte Jørn Utzons hjertebarn, operaen i Sidney, som hans livs tragedie? Og hvorfor frøs danske arkitekter ham siden ud?

Forsiden

Annonce