Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Hvad er meningen med politiets våbenfest!

Når jeg cykler forbi den jødiske synagoge i København, gør det mig ikke tryg, at der stadig – næsten et år efter angrebet på Krudttønden – står politifolk med automatgeværer så store som børnehavebørn og skuler til de forbipasserende

Debatindlæg

Danmark er et våbenland. Det er lige så almindeligt at møde en flok politibetjente med skarpladte skydevåben stikkende demonstrativt langt ud fra deres lyseblå uniformer i den københavnske metro, som det er at høre et Nik & Jay-hit i radioen.

Skydevåben i det offentlige rum er med andre ord blevet normalen. De er en hjørnesten i det danske retssamfund – limen, der binder lov og orden sammen. Men er det virkelig sådan et land, vi vil leve i?

Det er det ikke, hvis du spørger mig. For våben skaber utryghed. Derfor skal det danske politi afvæbnes.

Skydevåben er farlige. De kan slå et andet menneske ihjel på et splitsekund. Der er ikke langt fra tanke til handling. Før en medborgers fremtid annulleres. Før alting går i stå, og morgendagens drømme totalsmadres.

Det er heldigvis sjældent, at et liv slutter med et skud fra en betjents skydevåben. De danske politibetjente er dygtige. De får en god uddannelse, hvor de lærer, hvornår de skal trække deres våben, og hvornår det er klogest at lade det blive i pistolhylsteret.

Men vi er alle mennesker. Fejl sker. Det er ingens skyld; sådan er virkeligheden bare.

Vi er alle mennesker. Fejl sker

Selv om det kun undtagelsesvis går galt for politiet, er der altid en risiko for, at statens magtmonopol bliver eksekveret på en sådan måde, at et andet menneske bliver pulveriseret på få hundrededele af et sekund. Derfor skaber det utryghed at gå forbi en politibetjent med en skarpladt våben. Vi bliver mindet om, at døden er inden for rækkevidde.

Man kunne givetvis forsvare de danske politibetjentes våbenarsenal, hvis de havde brug for deres tjenestevåben dag og nat. Så var det måske okay, at vi borgere bliver lidt utilpas, når vi ser en betjent med skydevåben på gaden.

Men sandheden er, at det har betjentene ikke. Tal fra Rigspolitiet viser, at der i 2014 var 315 sager, der involverede skydevåben; heraf blev der affyret 53 skud (varselsskud medregnet). I hele landet og for alle danske betjente vel at mærke. Det er ikke særlig meget. Så hvorfor skal politiet overhovedet have våben på sig? Det virker unødvendigt.

Politiets stærkeste våben er ord. Ikke deres pistol. I USA er sagen en anden. De har ugentlige skoleskyderier og brutale seriemordere. Sådan er det ikke i Danmark. Vores politibetjente bliver maksimalt udsat for en boret knallert og en cyklist, der har glemt forskellen på farverne rød og grøn i et lyskryds. Den slags kriminalitet kan politiet sagtens løse uden at ligne statister til optagelsen af den nye ’Rambo’-film.

I Norge har man gjort sig de samme overvejelser. Det har mundet ud i, at politibetjentene ikke har skydevåben på sig, når de kører rundt på deres daglige patruljer. Hvis betjentene føler, at de skal bruge deres tjenestevåben, får de udleveret en kode af deres overordnede, som giver adgang til et skydevåben i deres politibil. På den måde har betjentene stadig mulighed for at komme i nærheden af et skydevåben, så de kan håndtere farlige situationer.

Det lader til, at hele det politiske spektrum har købt højrefløjens præmis om, at tryghed og våben går hånd i hånd

Samtidig undgår borgerne at blive konfronteret med et truende pistolløb, når de går rundt i Norges gader til daglig. Win-win. Og det er jo ikke sådan, at kriminaliteten i Norge er tårnhøj af den grund. Faktisk bliver der hvert år anmeldt cirka 165.000 færre overtrædelser af straffeloven i Norge sammenlignet med Danmark.

Alligevel ser det ikke ud til, at de danske politikere vil lade sig inspirere af den norske model. Desværre. Her bliver armerede politibetjente og store maskinpistoler et mere og mere almindeligt syn i gadebilledet. Især efter det tragiske angreb på Krudttønden i januar.

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

Skal det virkelig være hverdagskost i dagens Danmark? Spørger man Christiansborg, ser svaret ud til at være ja. Det lader til, at hele det politiske spektrum har købt højrefløjens præmis om, at tryghed og våben går hånd i hånd. Det er en skam.

Hvad er meningen med politiets våbenfest? Er der ingen, der kan se, at flere våben i offentligheden ikke gør os mere trygge?

Når jeg cykler forbi den jødiske synagoge i København, gør det mig ikke tryg, at der stadig – næsten et år efter angrebet på Krudttønden – står politifolk med automatgeværer så store som børnehavebørn og skuler til de forbipasserende.

Tværtimod. Højrefløjens våbenliderlige retsfilosofi har spillet fallit. For skydevåben skaber ikke tryghed. Det mindsker den. Derfor skal politiet afvæbnes.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden