Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:
Per Marquard Otzen
Arkivtegning: Per Marquard Otzen

»Vi er nødt til at være ærlige omkring, at der er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen. Alle kan ikke komme til med det samme«, lyder det fra Sophie Hæstorp Andersen og Ulla Astman, regionsrådsformænd (S) i hhv. Region Hovedstaden og Region Nordjylland, som reaktion på regeringens forslag om at ændre behandlingsgarantien. Arkivtegning: Per Otzen Marquard

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Nye patientrettigheder rammer desværre skævt

Regeringen må indse, at der er er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen. Et nyt lovforslag om at sænke behandlingsgarantien gør kun ressourcerne knappere.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Folketinget førstebehandler i dag en ændring af udredningsretten og behandlingsgarantien. Vi deler fuldt ud ambitionen om hurtig udredning. Det er vigtigt for det enkelte menneske hurtigt at finde ud af, hvad man fejler, så den rette behandling kan gå i gang. Og vi skal blive bedre til at udrede patienterne hurtigere.

Men det er også vigtigt, at vi bruger både sundhedspersonalet og sundhedskronerne på den måde, der er bedst for patienterne. Så vi sikrer, at alle har ret til en hurtig diagnose og ordentlig behandling uanset pengepungens størrelse. Derfor er vi også bekymrede for, at regeringen med lovforslaget kommer til at skabe nye problemer i stedet for at løse dem, der er.

For de foreslåede ændringer i udredningsretten er fortsat så upræcise, at det er vanskeligt for patienterne at vide, hvornår de har ret til hvad. Desuden vil en omlægning heller ikke tilføre sundhedsvæsenet flere speciallæger. Allerede i dag er der mangel på speciallæger inden for eksempelvis neurologi, børnepsykiatri og reumatologi. Den udfordring løser en øget adgang til privathospitaler ikke.

Vi er nødt til at være ærlige omkring, at der er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen

Endelig er det ikke uden udfordringer at indføre en ret til at blive behandlet på privathospital på det offentliges regning efter 30 dage – uden skelen til hvor alvorligt det er.

Frygt for, at nyrepatienten må vente længere

Vi skal huske, at man allerede i dag er omfattet af helt særlige og hurtige forløb på hospitalerne, hvis der er mistanke om livstruende sygdomme som kræft. Men hvor man i dag først kan tage på privathospital efter 60 dage, hvis man har en mindre alvorlig lidelse, vælger regeringen nu at sænke grænsen til 30 dage.

Det står naturligvis regeringen frit for at vælge denne prioritering. Men vi mener, det er en helt forkert måde at bruge vores sundhedskroner og vores sundhedspersonale på i en tid, hvor vi blandt andet diskuterer, om vi har råd til ny og dyr medicin.

Vi er bekymrede for, at lovændringen vil betyde, at andre patienter bliver skubbet til side i forhold til behandling af mindre skavanker. Så f.eks. nyrepatienten, der skal have opereret en ny shunt ind til dialyse, eller tarmkræftpatienten, der skal have lagt sin tarm tilbage efter stomi, må vente lidt længere. Er det virkelig dét, regeringen vil med lovændringen?

Vi er nødt til at være ærlige omkring, at der er begrænsede ressourcer i vores sundhedsvæsen. Alle kan ikke komme til med det samme. Det ville klæde regeringen at være ærlig om det.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden