Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Tegning: Per Marquard Otzen (arkiv)

Debatindlæg

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Tænk, hvis danske dagpenge blev brugt til at skabe noget nyt

Giv dog idérige ledige med skabertrang lov til at vælge en iværksætterydelse frem for dagpenge. Drop automatmodstanden.

Debatindlæg

16.500.000.000 kroner. Så mange penge har staten afsat til dagpenge på finanslov 2016. Hvorfor ikke bruge en del af disse penge på at slippe driftige ledige løs med deres mange gode ideer?

Tænk, hvis det betød, at en ledig fik ideen til Danmarks næste Lego. Tænk, hvis det blev en ledig, som fik ideen til dén oplevelse, som vil trække horder af pengestærke turister til Danmark som akkompagnement til den verdensklassegastronomi, vi allerede tilbyder. Tænk, hvis det blev en ledig, som satte strøm til virtual reality, 3D-printing og trådløs strøm. Tænk, hvis lovgiverne turde prøve noget nyt. Let’s do it, siger vi bare.

Mon ikke Finansministeriets regnemaskine overlever den udfordring, når vi medregner den dynamik, som følger af gode ideer? Det er nu, det er nu

Forfatterne af dette indlæg har én stor fælles interesse: at hjælpe med at finde det, som Danmark skal leve af i fremtiden, så vores borgere fortsat har noget nyttigt og værdiskabende at tage sig til. Det kræver gode ideer, der kan vokse sig store og stærke.

I 2015 var 283.788 personer på dagpenge i kortere eller længere tid. Omregnet til fuld tid svarer det til knap 87.000 personer. De er underlagt præcis de samme 25.000 siders regler og modtager præcis de samme dagpengebeløb, imens de er ledige. Men ledige er selvfølgelig ikke ens. Hovedparten drømmer om et almindeligt job, og så er der en gruppe med stor lyst til at skabe noget selv.

Det danske velfærdssamfund er en skøn opfindelse med masser af gode sider, men indrømmet: Det mod og den vildskab, der skal til for at skabe noget selv, er nok lidt hæmmet i et gennemreguleret lønmodtagersamfund som vores. Så vores opfordring er i virkeligheden ret simpel: Giv dog idérige ledige med skabertrang lov til at vælge en iværksætterydelse frem for dagpenge.

Iværksætterydelsen findes ikke i dag, så lad os straks opfinde den. Desværre kan vi allerede høre automatmodstanden.

1. Jamen, så snyder de ledige, som leger iværksættere. De napper iværksætterydelsen og lægger sig på sofaen.

Nej, de gør ej. De ledige på dagpenge skal i dag uge efter uge dokumentere over for a-kassen, at de står til rådighed for arbejdsmarkedet. Helt parallelt foreslår vi, at de ledige, som vælger iværksætterydelsen, skal præsentere deres idé (en businessplan). Man kan også tilbyde ledige at gå sammen om en idé. Ideen skal godkendes af nogle garvede iværksættere. Og vi indfører en iværksætterplan, hvor den ledige regelmæssigt skal dokumentere, hvordan projektet skrider frem. Hvis projektet går i stå, bortfalder ydelsen.

2. Vi får konkurrenceforvridning, hvor dem på iværksætterydelse finansieres af staten, og resten ikke gør. Hvis den frygt virkelig er så stor, kunne man forestille sig en model, hvor iværksætteren skulle tilbagebetale en del af iværksætterydelsen, hvis ideen viste sig bæredygtig.

3. Med en iværksætterydelse opfanger vi ikke fuldblodsiværksætterne, kun bekvemmelighedsiværksætterne.

Okay, det kan da godt være, at Danmarks mest hardcore all-in løvens hule-kandidater ikke dukker op på grund af en iværksætterydelse. Og hvad så?! Hvis de er halvt så gode, så lad os dog give dem en chance også.

Der er altså intet at tabe – tværtimod – ved at tilpasse dagpengelovgivningen, så den kan rumme iværksætterne. Medmindre selvfølgelig modstanden er mere uhåndgribelig og handler om ideologisk dogmatik. F.eks. noget med at arbejdsudbuddet bliver marginalt mindre, fordi nogle ledige får mulighed for at vælge iværksætterydelsen frem for at stille sig i lønmodtagerkøen? Mon ikke Finansministeriets regnemaskine overlever den udfordring, når vi medregner den dynamik, som følger af gode ideer?

Annonce

Artiklen fortsætter efter annoncen

Annonce

For få uger siden nedsatte beskæftigelsesministeren en arbejdsgruppe, som skal se nærmere på dagpengesystemet for selvstændige. Der er ingen tvivl om, at det aktuelle system stiller de selvstændige (freelancere, honorarmodtagere og lignende) meget dårligt.

Vi skal varmt opfordre til, at arbejdsgruppen medtænker vores forslag, så vi får stimuleret Danmarks iværksætterkultur. Tænk, hvis bare 500 ledige ud af de 87.000 fuldtidsledige på dagpenge tog springet og valgte iværksætterydelsen. Og tænk, hvis en håndfuld af ideerne viste sig at være bæredygtige. De lodder i tombolaen vil vi gerne satse på at hive op. Lad os sætte en brøkdel af de 16,5 milliarder dagpengekroner på, at en ledig i Varde eller Brønshøj opfinder det, Danmark skal leve af i fremtiden.

Vi vil også gerne garantere, at de ledige, som vælger iværksætterydelsen, og som må sande, at deres idé ikke vil lette fra jordoverfladen, vil gøre sig nogle meget værdifulde erfaringer, som helt sikkert kan bruges i et traditionelt lønmodtagerjob.

Reglerne i dag forhindrer, at man afprøver ideen med en iværksætterydelse. Men Københavns Kommune og Magistrenes A-kasse stiller gerne op som forsøgskaniner.

Kære Christiansborg: Tænk, hvis det virkede.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Redaktionen anbefaler:

Læs mere:

Annonce

For abonnenter

Annonce

Forsiden

Annonce