Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: PER MARQUARD OTZEN

Tegning: PER MARQUARD OTZEN

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Skattely skal tackles internationalt

Skatteunddragelse er en hån mod alle lovlydige borgere, og det skal stoppes. Det er der heldigvis bred enighed om - både i Danmark og på den store internationale politiske scene.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Før sidste søndag tror jeg ikke, at mange danskere kendte meget til det lille mellemamerikanske land Panama. Nu er kendskabet blevet lidt større. Desværre.

Sidste uges rystende afsløringer af, at en broget flok af rigmænd og andre har gemt milliardformuer væk under palmerne i Panama – formodentlig for at slippe for at betale den skat, de skal – forarger mig inderligt.

Skatteunddragelse er en hån mod alle lovlydige borgere, der troligt betaler deres skat måned efter måned. Det er tyveri af skattekroner, som skulle være gået til vores fælles velfærd. Det skal stoppes. Og det er der heldigvis bred enighed om – både i Danmark og på den store internationale politiske scene.

Det er tyveri af skattekroner, som skulle være gået til vores fælles velfærd. Det skal stoppes

Skiftende regeringer herhjemme har skærpet indsatsen mod skattely, skatteunddragelse og aggressiv skatteplanlægning.

Rød og blå blok har ikke altid været enige om hvert eneste komma i de forskellige skattelypakker. Socialdemokraterne vendte tommelfingeren ned til nogle af initiativerne, da Troels Lund Poulsen var skatteminister i 2010, ligesom Venstre var uenig i elementer af den socialdemokratiske skatteminister Benny Engelbrechts skattelytiltag, som blev præsenteret for et par år siden.

Men set over en bred kam har Venstre, Socialdemokratiet og andre ansvarlige partier den helt samme målsætning: at stramme nettet om skattesvindlere, der smyger sig uden om dansk beskatning gennem ulovlig brug af skattely.

Danskere i skjul: Broget dansk flok har selskaber i Panama

Den tværpolitiske enighed om at gå hårdt til værks mod grænseoverskridende skattesnyd betyder, at Danmark har en førerposition globalt set. Vi går i front – og får fortjent anerkendelse for vores indsats fra OECD og andre internationale organisationer.

Men den danske indsats er langtfra nok, når det handler om at komme kæmpemæssige globale problemer til livs. Derfor glæder jeg mig over, at et meget bredt flertal i Folketinget anerkender, at globale og grænseoverskridende problemer skal løses gennem internationalt samarbejde.

Skattelylande lytter desværre ikke, når Danmark står alene og råber op. Lydhørheden vokser markant, når EU, USA og andre store globale spillere hæver stemmen. Og på netop den front er der sket en hel del de senere år. Internationale tiltag har gennemtvunget en helt nødvendig åbenhed og gennemsigtighed i selskabskonstruktioner og skattebetalinger, som kaster lidt mere lys over den skattesnyd, som svindlere forsøger at skjule i mørket. Det har uden tvivl haft en præventiv effekt, som har gjort det sværere at snyde med skatten.

Hvis vi kunne stoppe skatteunddragelse ved at dreje på lovgivningsskruen på det danske skatteområde, havde vi gjort det for længst

I den sammenhæng batter det desværre ikke det store, hvis vi på baggrund af de nye Panama-afsløringer i hastværk indfører danske særregler. Enhedslisten foreslår en særlig paragraf i straffeloven for rådgivere, der bidrager til at placere penge i skattely. Et sympatisk forslag, men uden effekt, fordi det allerede er ulovligt i dag. Hvis vi kunne stoppe skatteunddragelse ved at dreje på lovgivningsskruen på det danske skatteområde, havde vi gjort det for længst.

DEBAT

Det betyder naturligvis ikke, at vi fra dansk side skal sidde problematikken overhørig. Debatten er højaktuel lige nu. Det skal vi udnytte til at lægge endnu mere pres på vores internationale samarbejdspartnere, så vi sammen kan stikke en kæp i hjulet på skattesnyderne.

Selv har jeg indkaldt danske banker og skatterådgiverbranchen til en venlig, men bestemt samtale for at høre, hvordan det står til med selvjustitsen. Derudover er der onsdag en stor åben høring på Christiansborg, hvor vi forhåbentlig kan få flere svar, end det er lykkedes at fiå ndtil nu.

Førertrøjen forpligter. Skatteunddragere skal ikke have lov til at snyde alle os andre.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden