Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Ny krig i Syrien vil gøre langt mere skade end gavn

Det er løgn og bedrag, når politikerne prædiker om, at krigen i Mellemøsten handler om demokrati og frihed.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Et flertal i Folketinget har netop besluttet at give grønt lys til endnu en dansk krigsdeltagelse i Mellemøsten. Og at politikerne argumenterer for, at man kan skabe fred med bomber, kan jeg kun se to forklaringer på: Enten er de dumme og naive og har intet lært fra tidligere tragiske erfaringer – eller også gør de bare ukritisk det, chefen i NATO beder dem om.

Det er ingen hemmelighed, at Danmark har en ringe – hvis ikke ingen – indflydelse på de store nationer som USA og Ruslands politik på den internationale politiske scene. Men når det drejer sig om Danmarks udenrigspolitik, kan vi som minimum forvente af vores folkevalgte politiker, at de varetager de danske interesser så godt som muligt. Den militære udenrigspolitik og den stigende lydhørhed overfor USA's fastlagte udenrigspolitik har i den grad skadet Danmarks ry som fredsbevarende nation.

En aktiv deltagelse i krigen optrapper netop selvsamme konflikt, man ønsker at løse, og giver desuden terroristerne endnu større incitament til at rekruttere flere unge og omfortolke situationen til en besættelse. Derudover har udviklingen også sat sine spor i de interne forhold i Danmark, hvor unge danske muslimer distancerer sig fra samfundet og bliver tiltrukket af radikale fortolkninger af islam.

Den politiske diskussion om årsagerne til terrorisme er nærmest fraværende i den offentlige debat

FORSKER I DEBATTEN

Danmark gik i sin tid i krig i Irak for at behage den forhenværende amerikanske præsident George Bush, og i dag kaster vi bomber i Syrien for igen at imødekomme de amerikanske interesser i Mellemøsten. Som danske borgere skal vi være klar over, at det fører konsekvenser med sig.

Det er løgn og bedrag, når politikerne prædiker om, at krigen i Mellemøsten handler om demokrati og frihed, for ingen andre stater i verden er mindre demokratisk end Vestens bedste ven i Mellemøsten, Saudi Arabien, med hvem man uden betænkning danner økonomiske forbindelser og militære alliancer med. Derudover har tidligere erfaringer fra f. eks krigen i Libyen netop vist, hvor galt det kan gå, når bomber og soldater sættes til at løse alle verdens problemer. Derfor skal der lægges pres på de folkevalgte politikere, så de ændrer kursen for Danmarks militære aktiviteter i Mellemøsten. Ændrer vi ikke vores kurs, er der intet, der tyder på, at terroristerne vil ændre deres.

Yahya Hassan har på et tidspunkt udtrykt det fint: Når du angriber en terrorist, kommer han ikke tilbage med en pen, men en bombe

Den politiske diskussion om årsagerne til terrorisme er nærmest fraværende i den offentlige debat. Først bliver vi chokerede over, at der findes nogle mennesker, der ønsker os døde, så begynder vi at skændes om, hvad profeten Mohammed skulle have sagt for 1400 år siden, eller hvad et bestemt vers i Koranen indikerer. Begge dele er forkerte måder at håndtere problemet på. For det første er det underligt, at vi som krigsførende nation ikke forventer at blive ramt tilbage. At fjenden oftest går efter civilbefolkningen, viser dens desperation og brutalitet, men det forklarer ikke årsagerne til konflikten.

LÆS LEDEREN

Dernæst kommer vi hellere ingen vegne ved at kaste os ud i en amatørteologiske diskussioner om islams oprindelse og budskab. Det essentielle i diskussionen er den ideologiske og politiske kamp. Vi har én gang for alle brug for at gentænke vores udenrigspolitik.

Efter min mening skyldes den stigende mængde af terrorhandlinger i Europa primært Vestens aktivistiske udenrigspolitik og de adskillige militære interventioner i Mellemøsten. At terrorbevægelser har fået mere indflydelse blandt unge muslimske europæere, hænger særligt sammen med begivenhederne efter den 11. september og begyndelsen af Vestens aktivistiske udenrigspolitik i Mellemøsten. Som krigsførende nation bør det derfor ikke komme bag på os, at fjenden er ond og brutal. Yahya Hassan har på et tidspunkt udtrykt det fint: Når du angriber en terrorist, kommer han ikke tilbage med en pen, men en bombe.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden