Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Forbrugerisme. »Byen er en neutral kulisse i Nintendos forbrugeriske fangeleg«, skriver Anne Emilie Ølgaard.
Foto: MATHIAS SVOLD

Forbrugerisme. »Byen er en neutral kulisse i Nintendos forbrugeriske fangeleg«, skriver Anne Emilie Ølgaard.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Storkapitalen styrer vores leg med Pokémon

Tænk lige over, hvem der leger med hvem, før du træner videre med din Pikachu.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Begejstringen for smartphone-spillet Pokémon Go vil ingen ende tage i disse dage.

I Politikens reportage 23.7., der dissekerer pokémanien, tilskriver legeforsker Miguel Sicart spillet potentiale til at medføre politisk samtale, mens psykolog Rune Lunedahl Nielsen påpeger, hvordan spillet brillerer på fællesskabsfronten.

LÆS MERE

På debatsiden begejstres en konsulent over, at teenageværelset er blevet skiftet ud med frisk luft på gamingens slagmark. Og i kulturkommentaren drager Katrine Hornstrup Yde paralleller mellem Pokémon Go og 1960’ernes situationistiske bevægelse.

Denne sammenligning begrundes med, at Pokémon Go ophæver skellet mellem underholdning og virkelighed og udforskning af byen.

Situationisterne ville under slogans som ’under brostenene, stranden!’ revolutionere det kapitalistiske forbrugssamfund og grave ind under det kapitalistiske slør af forbrugskulturens byplaner, forretningsaktiviteter m.m. for at nå ind til byens autentiske liv.

Legen og anarkiet sejrer over reglementerne. Men det gør kapitalismen også.

Byen skulle ifølge situationisterne være et rum for eksperimenter, leg og anarki, og byens kapitalistiske, konstruerede zoner skulle overskrides via en legende adfærd. Borgerne skulle vriste sig fri af kapitalismens erobring af byrummet. Og visse af disse egenskaber synes Pokémon Go da også at tilføre det globale bybillede.

Alverdens skel bliver i disse dage overskredet. Voksne mænd er begyndt at invadere nabolagenes baghaver i jagten på en udklækkende Pokémon, og teenagere ignorerer lyssignalerne i forfølgelsen af fantasidyrene. Legen og anarkiet sejrer over reglementerne. Men det gør kapitalismen også.

Derfor er denne type af grænseoverskridende færden gennem byen ikke i situationisternes ånd. For bag denne urbane leg står en af gamingverdenens stormoguler: Nintendo. Og derfor vender situationisterne sig muligvis under brostenene.

Pokémon Go får os til at se byen i et nyt, afslørende lys. Byen er en neutral kulisse i Nintendos forbrugeriske fangeleg. I New York Times 11. 7. udtaler John Hanke, grundlægger af Niantic, som har udviklet Pokémon Go, at spillet med tiden vil få sponsorerede områder. Og dermed kan spillet lokke PokéGo’eren hen til de betalende samarbejdspartnere.

Hvor situationisterne ville afsløre kapitalismens greb om byrummet, er Nintendos byleg med til at maskere det faktum, at kapitalismen har overtaget, og at den nu også inviteres til at styre vores færden gennem byen via vores egne gps’er.

Selv om gadelegen er både sund og social, bør vi, som situationisterne i 1960’erne, sætte spørgsmålstegn ved, hvem der skal planlægge vores rute gennem byen – hvis ikke før, så når vi naturligvis sætter os med en caffelatte på Starbucks og træner Pikachu.

 • Ældste
 • Nyeste
 • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Vi holder sommerferie men...
  Vi holder sommerferie men...

  Henter…
 • Margethe Vestager taler til EU's kokurrencekommission, februar 2019. Photo by Aris Oikonomou / AFP.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?
  Hør podcast: Statsministerens rådgiver på ny magtfuld post - et demokratisk problem?

  Henter…

  Dagens politiske special kigger på magtfordeling og nye poster i politik, både i Bruxelles og Danmark. EU har fået nye topchefer, og herhjemme har Mette Frederiksen tildelt sin særlige rådgiver, Martin Rossen, en magtfuld position i Statsministeriet. Er det et demokratisk problem?

 • Campingpladsen på årets Roskilde Festival er åbnet og deltagerne fester mellem teltene indtil pladsen åbner onsdag.

  Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn
  Hør podcast: Roskilde: Det sidste frirum for præstationskulturens børn

  Henter…

  Campingområdet på Roskilde Festival er et parallelsamfund - en by af luftmadrasser, øldåser og efterladte lattergaspatroner. En stærk kontrast til de unges strukturerede hverdag. Men hvordan føles friheden? Og hvordan er det lige med kærligheden, når intet er, som det plejer?

Forsiden