Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Fødevaredata. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Fødevaredata. Tegning: Anne-Marie Steen Petersen

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Data om skadelige stoffer i vores mad er pinligt gamle

Indholdet af blandt andet zink i diverse fødevareprodukter kan være langt højere, end hvad man kunne tro.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Miljø- og Fødevareministeriet opretholder i et samarbejde med DTU fødevaredatabanken Fødevaredata. Her kan man få en liste over indholdet af stoffer i fødevarer. Men mange af de data, der kan findes, er pinligt forældede.

Data for zinkindholdet i svinelever er således indsamlet 1972-82, flere år før landbruget begyndte at anvende zink som vækstfremmer. Hermed undgår svineindustrien, der alene sidste år anvendte knap 1.300 tons zink i forbindelse med svineproduktionen, at der bliver lagt data ud, der viser, om produkter fra svin indeholder for meget zink.

Forbrugerne er således overladt til heldet, når de køber produkter fra et erhverv, der ikke ønsker offentlighed om selv en slap offentlig kontrol.

Usikkerheden gælder ikke kun svinelever, men også for f.eks. hvedekerner, hvor oplysninger i Fødevaredata er mere end 30 år gamle, selv om det vides, at stigende mængder af zink i jorden resulterer i kerner med et forhøjet zinkindhold.

Tænk på det, næste gang du spiser fuldkornsbrød. For det kan være, at netop dine korn blev dyrket på de over 200.000 hektar jord, der har et bekymrende højt indhold af zink.

Derfor må Fødevaredatabasen opdateres. Fødevarestyrelsens anvendelse af forældede oplysninger kan ikke fortsætte. Forbrugernes sikkerhed må gå forud for erhvervets ønske om en højere indtægt.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden