Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste
Danske forskere har fundet ud af, hvordan de ændrer ved zinkbalancen i en modelplante. Nu vil de blandt andet arbejde med hvide ris, hvor de ved, at indholdet af zink er meget lavt.

Danske forskere har fundet ud af, hvordan de ændrer ved zinkbalancen i en modelplante. Nu vil de blandt andet arbejde med hvide ris, hvor de ved, at indholdet af zink er meget lavt.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske forskere løser gåde om næring i planter

Biologer finder nøglen til næringsstoffet zinks fordeling i planter og håber at bruge deres fund i kampen mod underernæring.

Viden og tech
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Danske biologer har lært at ændre på optaget af zink i frøkernen i den danske ukrudtsplante gåsemad, der bliver brugt som model for andre planter.

»Den viden kan bruges til at øge indholdet af næring i planter som ris og byg«, fortæller Michael Broberg Palmgren, der er professor i plantevidenskab ved Københavns Universitet.

Zinkunderernæring er især et problem hos børn i ikkeindustrialiserede lande. Et estimat fra 2013 anslår, at mere end 100.000 dødsfald blandt små børn i ulande skyldes mangel på zink, da det fører til et ringere immunforsvar. Henrik Friis, professor i International Ernæring ved Københavns Universitet, bekræfter:

»Zinkmangel hæmmer også væksten, og det er en af grundene til, at 35-40 procent af børnene i ikke-industrialiserede lande er for lave i forhold til deres alder«, siger han.

I nogle planter – for eksempel hvide ris – er indholdet af zink i den spiselige kerne meget lavt.

Derfor har biologerne fundet ud af, hvordan planten kan flytte næringen fra plantestænglen ind i den spiselige kerne. Forskernes resultat er netop publiceret i det videnskabelige tidsskrift Nature Plants.

Rigere på næring

Med en pincet og en god portion tålmodighed har biolog Lene Irene Olsen skilt de en halv millimeter lange frø ad. Hun har taget kernen ud af frøskallen og ved hjælp af optagelser med et mikroskop har hun iagttaget, hvad der sker inde i frøet.

Ved at få gener i planten til at mutere har biologerne fundet ud af, hvordan man kan ændre den mekanisme, der transporterer zink videre fra plantestænglen ind i frøet.

»På den måde kan planten styre, hvor meget zink der trænger ind i frøets kerne«, siger Lene Irene Olsen.

Oprindelig troede forskerne, at næringsstofferne fordelte sig ligeligt i hele planten.

Men for 12 år siden gik det op for dem, at der er barrierer for transporten af næring, og det derfor ikke er nok at sætte en plante i næringsrig jord.

»Med denne nye viden kan forædlere krydse ris med vilde ris, og så kan man formodentlig udvikle en plante med et højere indhold af zink«, forklarer Michael Broberg Palmgren.

Forskerne ved, at der er mere zink i de vilde risplanter end i den hvide ris, og deres teori er, at den egenskab er gået tabt under menneskets forædling af ris.

Krydsforædling kan være tidskrævende, og derfor drømmer biologerne om, at man i fremtiden kan anvende molekylær forædling til at flytte gener fra den vilde ris til hvide ris.

Det kaldes rewilding og er i dag forbudt ved loven mod genmodificering. Rewilding betyder, at man forårsager mutation i planterne, som kun skal ændre dem på et punkt – og give dem egenskaber, som den vilde plante havde. Det er en form for genmodificering, hvor man ikke tilfører planten gener fra andre arter.

»Vores næste skridt er at sammenligne gener i vilde ris og i hvide ris, så vi kan se, om de påvirker næringsfordelingen i planten på forskellig vis«, siger Michael Broberg Palmgren.

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

 • Du lytter til Politiken

  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold
  Hør podcast: Ståle - nordmanden midt i dansk fodbold

  Henter…

  For nylig sikrede FCK sig endnu engang det danske mesterskab - med Ståle Solbakken som bagmand. Men hvad er det egentlig, nordmanden kan? Hvordan kan en af superligaens mest markante skikkelser både eje en kompromisløs vindermentalitet og et socialistisk hjerte? Hvad gjorde det ved ham, da hans hjerte standsede i syv minutter og endte hans egen fodboldkarriere? Og det, han kan som træner, kan han det kun i dansk fodbold?

 • Du lytter til Politiken

  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør
  Hør Politikens valg-podcast: En uge med store overraskelser og et ungdomsoprør

  Henter…

  Politisk kommentator Kristian Madsen og politisk redaktør Anders Bæksgaard samler op på ugens vigtigste valg-begivenheder.

 • Skyline, København.

  Politikere i Københavns kommune sagde i denne uge nej tak til H.C. Andersen Adventure Tower, som ifølge planen skulle ligge i Nordhavn og række 280 meter op i luften. Det var alligevel for højt, men de seneste årtier er de høje huse faktisk begyndt at skyde i vejret igen. Hvorfor er de tilbage? Og hvad sker der med en by, når dens huse bliver højere end kirkespir og rådhustårne?

Forsiden