Du har ingen artikler på din læseliste

Hvis du ser en artikel, du gerne vil læse lidt senere, kan du klikke på dette ikon

Så bliver artiklen føjet til din læseliste, som du altid kan finde her, så du kan læse videre hvor du vil og når du vil.

Læs nu
Du har ingen artikler på din læseliste
Artiklen er føjet til din læseliste Du har ulæste artikler på din læseliste

Næste:
Næste:

LEGAT. Karina Willumsen modtog torsdag Suszanne Gieses Mindelegat. Joachim Adrian (arkivfoto)

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Dette er et debatindlæg. Indlægget er udtryk for skribentens holdning. Alle holdninger, som kan udtrykkes inden for straffelovens og presseetikkens rammer, er velkomne, og du kan også sende os din mening her.


Karina Willumsen: Vi vil have retten til vores egne kroppe

Protestsangeren Karina Willumsen er netop blevet tildelt Suzanne Gieses Mindelegat 2016. Vi har bedt hende om at skrive en tale.

Debatindlæg
Læs artiklen senere Gemt (klik for at fjerne) Læst

Hvor er vi ligestillede, åbne og tolerante, siger vi til hinanden, mens vores blikke flakker, og i nyhederne kan vi se, hvordan vi endnu en gang sender folk ud af landet til forfølgelse. Alt imens vores nabo bliver slået ned på grund af sit kønsudtryk, og vores klassekammerat bliver spyttet på, på grund af sit såkaldt ’udfordrende tøj’.

Majoriteten mæsker sig i forestillinger om, at de er åbne og inkluderende, så længe de ikke behøver ændre på sig selv. Så længe de ikke behøver ændre deres sprogbrug eller tankemåde, så længe det er os, der retter ind.

Vi har tilkæmpet os mange vigtige rettigheder. Men vi er ikke tilfredse med kun at have retten til at være lige så død-syge og lykkelige på den samme ’serielle hetero-normative, forestillede monogame kerne- og/eller skilsmissefamilie med børn og bonusbørn’-måde. Vi drømmer om noget andet, og vi vil have plads til at drømme videre.

INTERVIEW MED KARINA WILLUMSEN

Vi vil synliggøre de normer, som begrænser os. Vi vil afsløre den magt, vi er underlagt. Vi vil smadre murene og danse på ruinerne af den struktur, der antager, at vi er heteroseksuelle. Vi vil have lov til at råbe og være vrede, når verdens vittigheder er på vores bekostning; når vi og vores venner bliver slået ned, spyttet på og råbt ad; når vi bliver holdt udenfor eller mødt med sexisme, nedvurdering og sexchikane på arbejdspladsen.

Vi vil ikke acceptere, at næsten halvdelen af LGBTQ+ ikke tør være åbne om deres seksualitet eller kønsidentitet. Vi vil ikke acceptere, at raske spædbørn bliver tvunget til kønskorrigerende operationer, når de er intersex, mens vores transkønnede venner ikke engang kan få adgang til de hormoner, de har brug for.

Vi vil synliggøre de normer, som begrænser os. Vi vil afsløre den magt, vi er underlagt. Vi vil smadre murene og danse på ruinerne af den struktur, der antager, at vi er heteroseksuelle

Vi vil ikke acceptere, at sundhedsvæsnet negligerer vores behov for information, latterliggør vores kønsidentitet, slutshamer os eller ganske enkelt nægter os den behandling, vi har brug for. Vi vil have retten til vores egen krop. Retten til at vælge anderledes. Vi vil have retten til at gøre noget andet end normen uden at møde usynliggørelse, udelukkelse, afstandtagen og eksotisering. Vi vil ikke acceptere den eksotiserende længsel efter vores erfaringer, uden at majoriteten selv sætter noget på spil. Indvandreren, mønsterbryderen, homoen, den non-binære eller den transkønnede er måske nok spændende for majoriteten at høre om, men kun så længe vi ikke er nok til at stille krav om reel forandring og plads.

LÆS DEBAT

Vi vil ikke legitimere majoritetens syn på sig selv som åben og tolerant. Vi vil ikke tolereres. Vi vil ikke svare på flere dumme spørgsmål om vores kønsudtryk, hudfarve, seksualitet eller identitet.

Vi vil have plads. Plads til at skabe feministiske og radikale rum, hvor vi kan danse og drømme og kysse og kramme uden at være bange. Uden at skamme os. Uden at gøre os mindre, end vi er.

  • Ældste
  • Nyeste
  • Mest anbefalede

Skriv kommentar

2000 tegn tilbage

Læs mere:

Annonce

Annonce

For abonnenter

Annonce

Podcasts

Forsiden